Dieta Pegan este cea mai nouă cură de slăbire, care presupune o combinație între dieta Paleo și cea vegană.
Dieta Pegan este flexibilă, singurul ei scop fiind consumul de alimente neprocesate, integrale. Un punct forte al acestei diete este că nu există restricții privind aportul de calorii, ci doar limitarea alimentelor nocive.
Dieta Pegan îmbină perfect consumul de carne și grăsimi sănătoase cu legume crude, cereale integrale.
Dieta a luat naștere la începutul lui 2015, când medicul Mark Hyman, director al Cleveland Clinic Center pentru Medicină Funcțională, a scris prima oară despre dieta Pegan pe blogul său.
În cartea „The Blood Sugar Solution 10 Day Detox Cookbook”, dr. Hyman susține că dieta paleo (adică alimentele pe care le mâncau strămoșii noștri, și anume vânat, pește, ouă, legume și fructe) și cea vegană (formată din consumul de legume, fructe, cereale, semințe și nuci) au mai multe în comun decât s-ar crede la prima vedere.
Asta pentru că ambele diete pot ține diabetul în frâu, pot scădea colesterolul rău și pot ajuta la pierderea în greutate.
Dieta Pegan: alimente recomandate
„Dieta Pegan promovează alimentele integrale, concentrându-se pe selectarea alimentelor cu indice glicemic scăzut și cu grăsimi sănătoase și pe evitarea celor mult prea procesate și artificiale”, spune nutriționistul Kara Landau.
Aproape 75% din dietă se bazează pe consumul de fructe și legume, în timp ce restul de 25% presupune consumul de proteină animală și grăsimi „bune”, precum ulei de măsline, de cocos sau avocado.
În plus, sunt permise quinoa și alte cereale integrale ancestrale, orez integral, ca surse de energie și vitamina B.
Ai voie să consumi ouă, întrucât sunt permise pentru beneficiile lor: sunt hrănitoare și îți asigură aportul echilibrat de proteine și nutrienți.
Dieta Pegan: alimente interzise
În cadrul dietei Pegan nu ai voie să consumi dulciuri, însă dacă nu te poți abține poți folosi sirop de arțar pentru a îndulci ceaiurile ori mierea.
O altă variantă sănătoasă de desert permisă sunt smoothie-uri făcute din fructe de pădure și câteva nuci, caju sau migdale. De asemenea, poți să înlocuiești untul clasic cu cel de migdale sau cocos și laptele de vacă cu cel de migdale.
Uleiurile vegetale rafinate de floarea-soarelui, rapiță, porumb sunt interzice în dieta Pegan.
Dieta Pegan exlude și cerealele cu gluten (grâu, orz, ovăz, secară), care cresc nivelul zahărului din sânge și pot genera sindroame ale unor boli autoimune.
Dieta Pegan: contraindicații
„Dieta Pegan nu este recomandată persoanelor cu sensibilitate la nivelul intestinelor din cauza aportului crescut de fibre. Există un risc de carență în calciu, motiv pentru care nu trebuie ținută de adolescenți și persoane în vârstă. Apoi nu se face referire la activitatea fizică în cadrul acestui regim. Or, aceasta trebuie întotdeauna asociată cu o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos”, spune nutriționista Florence Foucaut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News