Unul dintre factorii cheie care influenţează funcţia imunitară este dieta. Alegerea alimentelor potrivite poate stimula semnificativ sistemul imunitar.
O dietă care are drept scop întărirea sistemului imunitar trebuie să fie bogată în nutrienţi. Vitaminele şi mineralele joacă un rol crucial în funcţionarea sistemului imunitar.
Vitamina C, care se găseşte în citrice, căpşune şi ardei, este cunoscută pentru proprietăţile sale de stimulare a sistemului imunitar, favorizând producţia de celule albe din sânge, vitale pentru combaterea infecţiilor.
În mod similar, vitamina E, găsită în nuci, seminţe şi spanac, este un antioxidant puternic care ajută celulele imunitare să se apere împotriva moleculelor dăunătoare.
Zincul, un alt mineral esenţial, susţine dezvoltarea şi funcționarea celulelor imunitare. Alimente precum carnea slabă, leguminoasele şi seminţele sunt surse excelente de zinc.
Seleniul, care se găseşte în fructe de mare, cereale integrale şi nuci braziliene, stimulează răspunsul imunitar. Proteinele sunt elemente de bază pentru celulele imune şi anticorpi, esenţiale pentru recunoaşterea şi neutralizarea agenţilor patogeni. Includerea surselor de proteine slabe în dietă, cum ar fi carnea de pasăre, peştele, tofu şi fasolea, poate ajuta la fortificarea sistemului imunitar, scrie Rador, citând actualno.com.
Probioticele, bacteriile "bune" găsite în alimente precum iaurtul, chefirul şi legumele fermentate, susţin un mediu intestinal sănătos. Deoarece o parte semnificativă a sistemului imunitar se află în intestin, menţinerea sănătăţii intestinale este vitală pentru funcţionarea generală a sistemului imunitar.
Puterea antioxidanţilor nu trebuie subestimată. Aflaţi în fructele şi legumele colorate, aceşti compuşi ajută la protejarea celulelor imune de daunele cauzate de radicalii liberi. Fructele, legumele cu frunze verzi şi cartofii dulci sunt alegeri excelente. Deşi unele alimente pot stimula funcţia imunitară, este la fel de important să evităm sau să limităm alte alimente care o pot slăbi.
Aportul excesiv de zahăr poate suprima răspunsul imunitar, de aceea este indicată reducerea consumului de alimente procesate şi băuturi dulci. În plus, consumul ridicat de grăsimi nesănătoase poate duce la inflamaţii care pot avea un impact negativ asupra funcţiei imunitare.
Hidratarea este cheia - apa susţine procesele naturale de detoxifiere ale organismului şi asigură funcţionarea optimă a celulelor imunitare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci