Persoanele în vârstă ar trebui să urmeze o anumită dietă pentru a rămâne sănătoase.
Dieta perfectă pentru persoanele în vârstă include fibre, legume, fructe, seminţe, peşte şi carne slabă.
Fibrele din pâinea integrală încetinesc absorbţia glucozei şi normalizează nivelul zahărului din sânge, oferind o senzaţie de saţietate, scrie Rador, citând actualno.com. Pâinea integrală îmbunătăţeşte starea de spirit şi performanţa mentală datorită vitaminelor B. Carbohidraţii sunt eliberaţi mai lent, ceea ce duce la o concentrare şi o atenţie mai mare.
În ceea ce priveşte cartofii, beneficiile lor semnificative se datorează compoziţiei lor:
- fibrele îmbunătăţesc digestia, protejează împotriva bolilor cardiovasculare şi oncologice, previn constipaţia; amidonul învăluie mucoasa gastrică, prevenind iritarea acesteia;
- fitonutrienţii cresc rezistenţa organismului la boli şi favorizează menţinerea tinereţii; cocoaminele din compoziţia lor scad tensiunea arterială, ameliorează migrenele şi vertijul;
- flavonoidul quercetina are efect bactericid şi antiinflamator; potasiul reţine umiditatea în fibrele musculare, asigurând contracţia musculară, inclusiv a inimii, elimină excesul de lichid, prevenind retenţia de lichide, scade concentraţia de colesterol, reglează procesele metabolice; calciul întăreşte oasele şi reduce riscul de fracturi;
- fierul, zincul şi fosforul participă la sinteza colagenului, care conferă pielii fermitate şi elasticitate;
- vitamina C creşte rezistenţa organismului la răceli şi factorii de mediu negativi, participă la hematopoieză, protejează împotriva radicalilor liberi şi inhibă procesul de îmbătrânire;
Vitamina B6 îmbunătăţeşte activitatea inimii şi previne anemia, nevralgiile şi toxicoza. Dovleacul, broccoli şi fulgii de ovăz trebuie să aibă un loc special în dieta vârstnicilor. Grăsimile animale la vârsta adultă ar trebui consumate cât mai puţin posibil.
Cinci alimente care te ajută să rămâi tânăr
Cacaoa şi ciocolata neagră conţin antioxidanţi puternici numiţi ce reduc inflamaţiile, reduc probabilitatea apariţiei patologiilor cardiovasculare şi a unor tipuri de boli oncologice, îmbunătăţesc memoria.
Migdalele conţin flavonoide antioxidante care protejează celulele de deteriorare, prelungesc tinereţea şi reduc daunele cauzate de fumat.
Pătrunjelul are o concentraţie mare de antioxidanţi. Permite rinichilor să reţină calciul şi reduce probabilitatea apariţiei pietrelor la rinichi. Uleiul plantei ameliorează umflarea şi protejează împotriva bacteriilor şi ciupercilor patogene.
Lămâia conține vitamina C, un antioxidant care creşte răspunsul imunitar. Ajută la absorbţia fierului, iar coaja de lămâie netratată chimic reduce probabilitatea de cancer de piele.
Afinele conţin flavonoide care protejează corpul de radicalii liberi. Fructele reduc riscul de depresie, îmbunătăţesc memoria la bătrâneţe şi întăresc oasele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu