Adoptarea unei alimentaţii sărace în carbohidraţi i-ar putea ajuta pe oameni să slăbească cel puţin 10 kilograme în trei ani, sugerează un nou studiu efectuat în Statele Unite.
Beneficiile pe termen lung ar putea fi mai mari, susţin oamenii de ştiinţă după analizarea numărului de calorii arse prin diverse alte diete. Autorii lucrării, publicată în jurnalul ştiinţific BMJ, au descoperit că o scădere a proporţiei de carbohidraţi consumaţi conduce la cel mai mare număr de calorii arse. La acest studiu, citat miercuri de Press Association, au participat în total 234 de adulţi supraponderali din Statele Unite cu vârste între 18 şi 65 de ani.
Dietă hipocalorică
Timp de zece săptămâni subiecţii au adoptat o dietă hipocalorică. Ca urmare, 164 dintre ei au pierdut cel puţin 10% din masa corporală totală. Participanţii au fost împărţiţi ulterior în trei grupuri, care au avut în următoarele douăzeci de săptămâni o alimentaţie hipercalorică, moderat calorică şi respectiv hipocalorică. Fiecare dintre participanţii la studiu a avut la dispoziţie mese gata preparate, cu un procent similar de proteine şi grăsimi.
Echipa de cercetători americani au monitorizat greutatea şi consumul de energie al participanţilor pentru a afla numărul caloriilor arse. Oamenii de ştiinţă au descoperit că numărul caloriilor arse a fost semnificativ mai mare în cazul subiecţilor care urmau o dietă săracă în carbohidraţi în comparaţie cu cei cu o alimentaţie cu o cantitate mai mare de carbohidraţi.
Dincolo de abordarea tradiţională
Participanţii care urmau o dietă săracă în carbohidraţi au ars cu 209 - 278 kilocalorii mai mult în comparaţie cu cei care urmau o alimentaţie bogată în carbohidraţi. În cazul în care acest efect persistă - şi nu am observat o atenuare de la 10 la 20 de săptămâni - s-ar traduce printr-o pierdere din greutate estimată la 10 kilograme după trei ani în cazul unui bărbat obişnuit, de 30 de ani, cu înălţimea de 178 centimetri, au notat autorii studiului.
Cercetătorii, care au prezentat aceste concluzii în cadrul conferinţei ObesityWeek 2018 desfăşurată în Tennessee, Statele Unite, au concluzionat: Compoziţia alimentelor pare să influenţeze consumul energetic independent de greutatea corporală. O dietă cu încărcătură glicemică redusă şi bogată în grăsimi ar putea facilita menţinerea pierderii din greutate dincolo de abordarea tradiţională concentrată pe restricţionarea aportului energetic şi încurajarea activităţii fizice.
Vezi și: Dieta cu apă: Slăbești 12 kilograme în 3 săptămâni prin cea mai simplă metodă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu