EXCLUSIV  Diete celebre, ”efecte adverse agresive”. Avertismentul lui Valentin Vasile, specialist în nutriție pentru slăbit: Ce reprezintă kilogramele pierdute

Autorul ”Stil de viață, nu dietă”, Valentin Vasile, specialist în nutriție sportivă și nutriție pentru pierderea în greutate, a vorbit, în cadrul interviului acordat DCNews, despre dietele celebre ce promit rezultate rapide. Specialistul avertizează asupra dietelor celebre, care, deși aparent și-ar atinge scopul, au efecte ascunse nedorite. 

Când ținem diete, este imposibil să ne gândim că vrem să pierdem apă sau masa musculară. Cu toții vrem să pierdem din stratul de grăsime, ceea ce este absolut normal. Dietele cu nume celebre și rezultate rapide nu ne oferă acest lucru decât aparent, pe cântar. Rezultatul este unul periculos. 

Iată în rândurile de mai jos explicațiile clare ale specialistului în nutriție, Valentin Vasile, autor al cărții ”Stil de viață, nu dietă”: 

Dietele, rezultat imediat, prin deshidratare și atrofiere musculară

”Dietele sunt hipocalorice, ne înfometează, separă alimentele, nu este tot spectrul de nutrienți inclus într-o astfel de dietă, fie scoate proteina din ecuație, fie scoate carbohidrații complecși, fie grăsimile, deci cumva sunt incomplete și se bazează pe abordarea hipocalorică. Pe termen scurt, există posibilitatea să ai un rezultat imediat, însă este vorba de deshidratare, se elimină apa din țesut și se atrofiază masa musculară și, ca rezultat, e o slăbire rapidă, de scurtă durată, prin forțarea organismului. Efectele adverse sunt foarte agresive pentru că încetinim metabolismul cu aceste abordări.

Cum calculezi necesarul de calorii necesare organismului 

Să presupunem că o persoană are un metabolism bazal- înseamnă totalitatea sistemelor organismelor în stare de repaus, nu când facem efort - de 1.200 - 1.300 de calorii pentru o femeie, 1.500 - 1.600 de calorii pentru un bărbat. Metabolismul energetic presupune partea de mișcare din ecuație. O persoană care are o viață activă, face și antrenament, face și foarte multă mișcare, merge mult pe jos, are un consum energetic care necesită un număr calorii. Se calculează metabolismul bazal, cu cel energetic și avem suma totală a caloriilor pe care organismul o necesită pentru a funcționa în parametri normali. 

Dacă avem un metabolism de 1.200-1.300 de calorii plus 200-300 de calorii metabolism energetic să presupunem, rezultă un necesar de 1.400 - 1.600 de calorii pe zi. Dacă ne înfometăm și avem un aport de 700 de calorii pe zi și acelea nu sunt de calitate toate și avem și 200-300 de calorii din alimente procesate și zahăr și nu sunt sănătoase acele calorii, deficitul e mult mai mare din punct de vedere nutrițional, pentru că metabolismul primește jumătate din cât ar avea nevoie și, prin complexitatea lui, se adaptează și încearcă să facă față acestor situații, încetinind foarte mult metabolismul.

Organismul, în mod economic de lucru. Primul lucru: Oprește arderea grăsimilor

Intră într-o zonă economică de lucru, pentru a conserva energia și blochează arderea grăsimilor, e primul lucru pe care-l face pentru că intră într-o stare de alertă și nu ma permite arderea grăsimilor. Puținii nutrienți pe care-i primește îi trimite către funcțiile de supraviețuire. Celelalte funcții sunt oarecum neglijate, nu sunt hrănite pentru că nu are cu ce să le hrănească și aici putem discuta de calitatea firului de păr, calitatea pielii, a oaselor, musculară, energetică.” a explicat Valentin Vasile, pentru DCNews

Specialistul în nutriție a mai subliniat că organismul ne trimite tot felul de semnale pentru a ieși din zona de înfometare, de la pofte puternice de dulce, la stări de slăbiciune, de supărare, de anxietate, fiind greu de gestionat. În plus, dacă faci și sport și ții și dietă, recuperarea după antrenament va fi foarte grea, masa musculară va fi afectată, iar în organism sunt eliberați foarte mulți hormoni de stres. 

Vezi mai mult în video de mai jos: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel