Ai încercat tot felul de diete de slăbire și nu vezi rezultatele sau în momentul în care revii la stilul de viață anterior se întâmplă să acumulezi mai multe kilograme decât te-ai fi așteptat? Andreea Sava, de la Antena 3, îți prezintă pe blogul personal topul celor mai mari și frecvente greșeli din dietele de slăbire.
1. Mănânci prea puțin
Înfometarea pare cea mai la îndemână soluție pentru oricine vrea să slăbească repede. Pe termen scurt poate funcționa dar imediat ce vei reveni la aportul caloric normal te vei îngrășa și mai tare. Când organismul primește mai puțin decât are nevoie, metabolismul se încetinește iar corpul intră în sistem de autoapărare și se apucă să-și facă rezerve. Adică orice prinde transformă în depozite de grăsime. Ca să nu mai vorbim despre faptul că poți provoca dezechilibre metabolice grave și probleme de sănătate pe termen lung.
2. Nu mănânci ce trebuie
Mănânci împrăștiat și bagi în gură orice-ți pică-n mână atunci când ești înfometat(ă). Și, în general, la îndemână sunt alimente cu așa numitele calorii goale. Gen covrigei, chipsuri, biscuiței, fast food, mâncare cu aport caloric uriaș dar nutritiv foarte scăzut, spre deloc. Iar se va apuca organismul de făcut depozite, va avea și de unde, plus că ți se vor accentua pofta de dulce, sărat, de grăsimi și de mâncare, în general.
3. Elimini elemente esențiale pentru organism
Dacă nu-i dai organismului nutrienții de care are nevoie, apar diferite pofte pentru anumite gusturi și crește apetitul, în general. Am mai vorbit despre semnificația fiecărei pofte AICI. Deci vei mânca mai mult în general, eventual mai multe dulciuri. Pe lângă faptul că te vei îngrășa, vei intra și într-un cerc vicios, pentru că poftele și carențele se vor accentua și ele.
4. Nu te hidratezi
Pe de o parte, de foarte multe ori, setea e confundată cu foamea. Deci mănânci când, de fapt, ar trebui să bei apă. Soluția, am mai zis, este să bei un pahar cu apă și să ai răbdare. Dacă, după jumătate de oră, încă îți mai este foame, mănânci.
Pe de altă parte, absolut fiecare celulă a corpului tău are nevoie de apă pentru a funcționa cum trebuie. În lipsa ei, toate procesele din organism sunt date peste cap. Deci și metabolismul. Ideea e că trebuie să bei cam 2 litri de apă sau ceai pe zi.
5. Nu dormi suficient
Odihna este, de asemenea, esențială pentru organism și cu atât mai importantă în cura de slăbire. Ca și în cazul hidratării, lipsa ei provoacă dereglarea metabolismului, încetinirea arderilor și accelerarea procesului de formare a depozitelor de grăsimi, ca reacție de autoapărare a organismului.
6. Nu faci deloc mișcare
Mișcarea este esențială pentru sănătate dar și cel mai bun mod de a-ți intensifica arderile metabolice. Este foarte important să facem cât mai multă mișcare. Dacă încă nu-ți găsești resorturile interioare să te apuci de mers la sală, alergat sau vreun sport, măcar fă câteva mici schimbări în modul în care execuți activități zilnice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu