Dietele de urgență, crash, pericol pentru sănătate dacă sunt folosite îndelung

FOTO: Freepick @Anastasia Kazakova
FOTO: Freepick @Anastasia Kazakova

Dietele de urgență, dietele crash, pot avea un impact major asupra sănătății dacă sunt folosite pe o perioadă prea lungă sau prea des.

Apropierea unui eveniment important îi determină pe foarte mulți să apeleze la dietele care să îi ajute să scape rapid de câteva kilograme, însă nu întotdeauna acestea pot să facă și bine. Dieta în sine este o contabilitate a caloriilor, aportul caloric trebuie să fie mai mic sau cât mai aproape consumul energetic.

Dietele crash, dietele de urgență, pot lucra împotriva dvs și pot face ca pierderea în greutate să fie mai dificilă.

Dietele crash au existat de ani de zile, dar au rămas populare mai recent datorită influencerilor și a social media. De obicei, aceste diete implică reducerea drastică a aportului caloric la 800-1.200 de calorii pe zi timp de câteva săptămâni la un moment dat.

Susținătorii acestor diete afirmă că pot duce la o pierdere rapidă în greutate, ceea ce poate explica de ce au un apel atât de semnificativ. Într-adevăr, cercetările au arătat că aceste diete pot fi de fapt foarte eficiente pentru anumite persoane.

Într-un studiu efectuat pe 278 de adulți cu obezitate, o dietă rapidă de 12 săptămâni cu 810 calorii pe zi a dus la o pierdere în greutate mai mare după 12 luni decât persoanele care și-au redus caloriile doar prin controlul porțiilor.

Grupul care a urmat dieta de urgență a pierdut în medie aproape 11 kilograme, față de numai 3 kilograme în cazul grupului care a urmat o dietă moderată.

”Dar, în timp ce aceste diete pot duce la o pierdere în greutate pe termen scurt la unele persoane, ele pot avea consecința pe termen lung de a vă afecta metabolismul.

Acest lucru ar putea explica de ce aproximativ 80% dintre diete eșuează - în cele din urmă, persoana respectivă pune la loc toată greutatea pierdută sau chiar ia mai multă greutate decât a pierdut”, a afirmat Christopher Gaffney, conferențiar în fiziologie integrativă, Universitatea Lancaster, cita de Science Alert.

Dietele de urgență (crash) și metabolismul

Metabolismul este suma tuturor reacțiilor chimice din organism. Acesta este responsabil pentru transformarea alimentelor pe care le consumăm în energie și pentru stocarea surplusului de energie sub formă de grăsime.

Metabolismul este afectat de multe lucruri - inclusiv de dietă, exerciții fizice și hormoni. Dietele drastice afectează toate aceste componente.

În cazul unei diete de urgență, consumați mult mai puțină mâncare decât în mod normal.

Acest lucru înseamnă că organismul nu trebuie să folosească atât de multă energie (calorii) pentru a digera și absorbi alimentele pe care le-ați mâncat. De asemenea, pierdeți mușchi.

Toți acești factori scad rata metabolică - ceea ce înseamnă că organismul va arde mai puține calorii atunci când nu face exerciții fizice.

Efectele adverse ale dietelor de urgență (crash)

Pe termen scurt, dietele drastice pot duce la senzații de oboseală, ceea ce face ca desfășurarea oricărei activități (cu atât mai puțin un antrenament) să fie o provocare.

Acest lucru se datorează faptului că este disponibilă mai puțină energie - iar cea disponibilă este prioritizată pentru reacțiile de menținere a vieții.

Pe termen lung, dietele drastice pot schimba compoziția hormonală a corpului nostru.

Acestea ne cresc hormonii de stres, cum ar fi cortizolul. Iar pe o perioadă îndelungată de timp, de obicei luni, nivelurile ridicate de cortizol pot face ca organismul nostru să stocheze mai multă grăsime.

Dietele de urgență pot reduce, de asemenea, nivelurile hormonului T3, care este produs de glanda tiroidă.

Acesta este esențial în reglarea ratei noastre metabolice bazale (numărul de calorii de care are nevoie corpul dumneavoastră pentru a se menține).

Modificările pe termen lung ale nivelului de T3 pot duce la hipotiroidism și la creșterea în greutate.

Împreună, toate aceste modificări fac organismul mai priceput să ia în greutate atunci când începeți să consumați din nou mai multe calorii. Iar aceste schimbări pot exista luni, dacă nu ani de zile.

Astfel, pentru a putea să vă mențineți într-o greutate ponderală normală sau să scădei în greutate optați pentru un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată, cel puțin 30 de minute de activitate fizică pe zi, un somn de calitate de cel puțin 7 ore, precum și o hidratare corespunzătoare.

Citește și: Dietele anului 2024. A fost făcut topul: sunt cele mai bune și mai rapide de scădere în greutate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel