Bill Clinton a câștigat alegerile, în 1994, cu promisiuni care astăzi l-ar face cel mai aprig adversar al lui Hillary Clinton, candidată la prezidențiale, în 2016.
În primul său discurs public, după anunțarea intrării în cursa prezidențială, Hillary Clinton și-a stabilit ca prioritate a mandatului întreruperea cercului vicios sărăcie-pușcărie-sărăcie. Hillary dorește sfârșitul erei ”încarcerărilor în masă”, cerând renunțarea la pedepsele dure din sistemul judiciar american. Sărăcia duce la criminalitate, iar pedepsele cu închisoarea nu reușesc decât să afecteze pe termen lung familiile sărace, generând noi valuri de infracționalitate. Reabilitarea infractorilor este mai eficientă decât încarcerarea lor, a spus Hillary, în contextul dezbaterilor generate de revoltele din Baltimore, după uciderea unui tânăr de culoare de către polițiști albi. Ce nu a spus, însă, este că soțul ei, Bill Clinton, a fost cel care a pornit era ”încarcerărilor în masă”, scrie New York Times.
Bill Clinton, pedepse aspre pentru infracțiuni, relaxare în bănci și corporații
În 1994, după ce Bill Clinton a ajuns la Casa Albă, noua administrație a decis să inunde societatea cu ofițeri de poliție, a construit zeci de închisori și a înăsprit pedepsele pentru traficul de droguri.
În vreme ce aplica această politică de forță, administrația Clinton relaxa normele pentru bănci și fonduri de investiții, ca și controlul asupra marilor corporații, într-un proces de dereglementare fără precedent. Impozitele pentru marile averi scădeau, dar se reduceau și bugetele pentru asistență socială. Cu două decenii în urmă, Bill Clinton cerea săracilor să-și asume responsabilitatea pentru starea în care au ajuns și îi felicita pe liderii corporațiilor, care crează job-uri, ei fiind o parte a soluției pentru eradicarea sărăciei.
Hillary Clinton întoarce volanul
Astăzi, dna Hillary Clinton promite că guvernul va sprijini familiile sărace, de la asistența maternală până la plata datoriilor pentru studiile universitare ale copiilor.
Hillary Clinton întoarce volanul, scrie New York Times, mergând pe populism economic, reducerea sărăciei și, în domeniul politicilor judiciare, pe reabilitare în loc de încarcerare.
Mai mult, Hillary acuză firmele și Wall Street-ul că au creat o economie care a lăsat prea mulți oameni în urmă. ”Câți copii reușesc să iasă din capcana sărăciei și să evite închisoarea, așa ar trebui să măsurăm prosperitatea, nu după bonusurile oferite celor din corporații”, a spus Hillary Clinton.
Lumea s-a schimbat, nu soții Clinton
Mai mult ca sigur, republicanii îi vor reproșa inconsecvența, fiindcă în 1996 l-a susținut pe Bill Clinton, atunci când acesta a decis tăierea a 55 de miliarde de dolari din bugetul asistenței federale pentru săraci, în următorii 6 ani.
Situația economică, socială și politică s-a schimbat, în 20 de ani, arată susținătorii lui Hillary. Criminalitatea s-a redus, în mandatele lui Bill Clinton, la fel și rata sărăciei. După 2008, însă, discrepanțele economice s-au accentuat. Tot mai mulți oameni pot fi considerați ca trăind în sărăcie, cel mai grav fiind că, deși au o slujbă, nu reușesc să supraviețuiască decent. Inegalitățile duc la tensiuni în societate și la creșterea criminalității, iar Hillary Clinton își propune să rupă cercul vicios amintit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu