Pentru unii, vârsta este doar un număr, pentru alții este sinonim cu o relație toxică. Desigur, diferența de vârstă într-o relație continuă să stârnească dezbateri, până la punctul în care mai multe studii au arătat că cuplurile cu o diferență de cel puțin zece ani sunt victimele dezaprobării sociale.
În țările occidentale, aproximativ 8% din toate cuplurile heterosexuale căsătorite au o diferență de vârstă de zece ani sau mai mult, potrivit Vanity Fair. În general, vorbim despre bărbați în vârstă care au format un cuplu cu femei mai tinere. Doar 1% dintre cuplurile cu o diferență semnificativă de vârstă au fost formate de cuplurile formate dintr-o femeie mai în vârstă și un bărbat mai tânăr.
În alte țări, din cauza factorilor socio-culturali, diferența medie de vârstă este mult mai mare decât în Occident. În unele state africane, de exemplu, aproximativ 30% dintre femeile căsătorite sunt semnificativ mai tinere decât soții lor.
Dar ceea ce dezvăluie aceste cifre este că cea mai mare parte a populației are parteneri de aproximativ aceeași vârstă. Acest lucru are de-a face în mare măsură atât cu contextele sociale care se apropie în general de semeni, cât și cu a fi atras de cei care sunt asemănători cu noi; aceasta implică multe lucruri, inclusiv personalitatea, interesele și valorile, obiectivele vieții și aspectul fizic (a fi vârsta este un indicator estetic).
Potrivit cercetărilor, stereotipurile și prejudecățile negative pe care mulți oameni le au față de relațiile de vârstă-diferență ar putea proveni dintr-o inechitate relațională percepută. Cu alte cuvinte, oamenii cred că un membru al cuplului îl folosește și/sau manipulează cumva pe celălalt membru.
Dacă doi parteneri au o diferență de vârstă peste medie, acest lucru ar putea afecta relația lor în mai multe moduri.
Cel mai evident lucru este că atunci când cineva se află în acest tip de relație, poate însemna că se află în stadii de viață drastic diferite față de partenerul său. Desigur, a avea priorități diferite nu este unic pentru relațiile cu o anumită diferență de vârstă. Din acest motiv, în orice relație, este esențial să discutăm despre prioritățile ambelor și despre dorințele de viitor; mai ales dacă sunteți în căutarea unei relații pe termen lung.
O altă mare problemă este existența potențială a unei dinamici de putere. Mai ales când unul dintre parteneri este deosebit de tânăr, sub 30 de ani; întrucât celălalt este probabil să fie într-un moment diferit din punct de vedere profesional și financiar. De exemplu, dacă partenerul care este mai stabil financiar ajunge să plătească anumite facturi sau să acopere cheltuielile ambilor, este important să ne asigurăm că partenerul sprijinit nu se simte prins în relație din cauza acestui sprijin.
În cele din urmă, există apoi problema maturității emoționale. Chiar dacă diferența de vârstă este mică, de exemplu de la 3 la 5 ani, pot fi observate diferite niveluri de maturitate. Cu atât mai mult când există o diferență semnificativă de vârstă. În relațiile cu un decalaj mare de maturitate emoțională, partenerul mai matur poate ajunge să poarte o încărcătură emoțională mai grea în relație, ceea ce duce la epuizare și posibilă despărțire.
Răspunsul scurt este: depinde.
În timp ce diferențele de vârstă pot fi foarte vizibile atunci când cineva din cuplu este deosebit de tânăr, ei tind să piardă unele dintre stigmele sociale de-a lungul anilor. Cu toate acestea, cercetările leagă căsătoriile între parteneri de diferite vârste cu rate mai mari de divorț; deși sunt necesare analize suplimentare pentru a confirma această legătură.
În schimb, de fapt, unele studii arată că satisfacția relațională raportată de cuplurile cu decalaj de vârstă este mai mare. Aceleași cupluri raportează, de asemenea, mai multă încredere și mai puțină gelozie decât cuplurile care au aceeași vârstă.
Mai mult decât factorul numeric, succesul unei relații depinde de măsura în care partenerii împărtășesc valori și obiective similare, se sprijină reciproc în atingerea scopurilor personale, favorizează angajamentul, încrederea și intimitatea în relație și rezolva problemele în mod constructiv.
Așadar, realitatea este că, deși diferența de vârstă poate pune unele provocări pentru un cuplu, atâta timp cât amândoi lucrează din greu la relația lor, vârsta nu ar trebui să fie o piedică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News