EXCLUSIV  Diferenţa dintre fibrom şi sarcom. Doru Herghelegiu (SANADOR): Cele mai agresive tumori. Supravieţuirea, chestiune de un an sau doi

Fotografie de la Vidal Balielo Jr., Pexels
Fotografie de la Vidal Balielo Jr., Pexels

Conf. dr. Doru Herghelegiu, medic primar obstetrică-ginecologie, chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit într-un interviu exclusiv pentru DC NEWS despre diferenţele dintre fibrom şi sarcom, cea din urmă fiind cea mai agresivă tumoră din zona genitală. 

"Dacă e o persoană care a avut deja doi, trei copii şi nu vrea să mai aibă sarcină, dar are un fibrom, cum se tratează?", a întrebat Val Vâlcu. 

"De regulă, fibroamele asimptomatice şi de mici dimensiuni pot fi tolerate pentru un timp îndelungat. Există şi fibroane cuminţi, care au un ritm de creştere lent şi cu care femeia intră chiar în perioada de menopauză. 

Sanador

Dar există pe de altă parte şi fibroame care, prin dimensiunile lor, impun operaţia pentru că provoacă un conflict mecanic prin compresiune pe organele vecine, vezică, rect. Există fibroame care penetrează înspre cavitatea uterină şi dau sângerări foarte mari. 

Nu în ultimul rând, şi poate cel mai grav, există fibroame care de fapt nu sunt fibroame, ci sunt sarcoame. Orice fibrom de dimensiuni mari, sau care creşte într-un ritm alert, îl privim cu mare suspiciune. Sarcoamele sunt tumori care, ecografic şi clinic, seamănă cu fibroamele, dar de fapt au un prognostic extraordinar de prost. Sunt cele mai agresive tumori din zona genitală, supravieţuirea fiind o chestie de un an sau doi. 

Mai mult, uneori am avut cazuri nefericite. Din trei fibroame, două erau fibroame, unul era sarcom. Par mai vascularizate la ecografie, dar nu îţi poţi da seama. Chiar recent am operat un fibrom uriaş cu suspiciune de sarcomatizare, din fericire nu a fost. Nu există nişte criterii foarte clare care să ne spună că e sarcom", a precizat dr. Doru Herghelegiu. 

Youtube video image

Infertilitatea, tot mai frecventă în rândul cuplurilor. Medicul Doru Herghelegiu (Sanador) oferă soluția: Așa se poate naște și la 50 de ani

Medicul Doru Herghelegiu de la Sanador a fost invitat la DC Medical și DC News a vorbit, printre altele, despre cancerul de col, naștere, fibrom și infertilitate.

„Infertilitatea e mai frecventă în cazul cuplurilor pentru că, de regulă, acestea concep mai târziu, sunt multe femei care concep după 35 de ani, iar fertilitatea optimă este între 20 și 35. Femeile sunt ocupate, au obligații profesionale și vor să își asigure un cămin, o casă. Pentru tineri este greu, trebuie să ai o situație stabilă. Aceștia sunt părinții responsabili, cei care vor să conceapă atunci când totul este bine pus la punct. Tocmai acești oameni au uneori ghinion, pentru că ajung la o vârstă unde fertilitatea este mai scăzută și se obține mai greu sarcina.

De regulă, cu tratamente de stimulare, de inducție a ovulației, putem ameliora capacitatea de ovulație a femeii, deci eliberarea celulelor sexuale din ovar. Putem face intervenții și la nivelul trompelor, dacă acestea au mici imperfecțiuni de permeabilitate, putem ameliora spermatogeneza prin tratamente, există procedura de fertilizare in vitro, procedurile de fecundație medicală asistată, care au dat un elan considerabil în ceea ce privește procrearea la vârste înaintate. Tot mai frecvent vedem femei de 42, 45, 48 de ani, chiar 50, care reușesc.”, a relatat medicul Doru Herghelegiu.

Rafila, vești bune pentru românii care își doresc un copil: Programul FIV trebuie să permită accesul cât mai multor cupluri la proceduri

"În momentul de faţă avem un program care se derulează de către Ministerul Sănătăţii de mai mulţi ani, ce acoperă procedura în sine. Este şi aceasta o posibilitate de a acoperi şi total sau parţial tratamentul necesar, însă această procedură trebuie să fie făcută totuşi să permită accesul cât mai multor cupluri. Numărul de încercări trebuie totuşi să fie limitat, de obicei numărul acesta pentru ţările din Uniunea Europeană este de trei", a spus Rafila, miercuri, la un eveniment organizat de Salvaţi Copiii. El a afirmat că poate fi luată în calcul extinderea acestui program.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel