EXCLUSIV  Diferența dintre radioterapia externă și Gamma Knife. Dr. Matei Bâră (SANADOR) arată "un avantaj foarte mare"

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels ( Ivan Samkov)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels ( Ivan Samkov)

Dr. Matei Bâră, șeful Departamentului Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, a fost la Interviurile DC Medical și DC News, unde a vorbit despre radioterapie.

Dr. Matei Bâră, șeful Departamentului Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, a explicat care este diferența dintre radioterapia externă și Gamma Knife.

"În anumite situații putem vorbi despre radioterapie doar când nu avem indicații de intervenții chirurgicale. În alte situații radioterapia face parte dintr-o secvență terapeutică, de cele mai multe ori înainte de intervenția chirurgicală, tocmai pentru a reduce volumul tumoral și atunci chirurgul, în etapa de intervenție chirurgicală, să poată să facă rezecție liberă, care aduce un beneficiu foarte mare pe partea asta a supraviețuirii, control local etc", a spus dr. Matei Bâră.

"În ce zone acționează/ funcționează radioterapia?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

"În principiu funcționează cam în marea majoritate a tumorilor primare. Sunt anumite tumori primare care nu au indicații de radioterapie, cum este spre exemplu cancerul ovarian, dar în cancerul ovarian de exemplu, atunci când avem multiple metastaze cum sunt cele osoase sau pulmonare, sau hepatice, câteodată avem indicație de radioterapie, dar în situația în care tratăm boala metastatică", a explicat dr. Matei Bâră.

Diferența dintre radioterapia externă și Gamma Knife

"De ani de zile se vorbea despre Gamma Knife, bisturiul cu radiație gamma. Ce s-a schimbat în ultimele două decenii?", a întrebat Val Vâlcu.

"Gamma Knife este o tehnică de tratament foarte eficientă care se folosește din anii '60, este cu cobalt. Noi spre exemplu pe acceleratorul liniar folosim raze X, cu fotoni. Gamma Knife a fost prima formă de stereotaxie care a fost efectuată în lume, care se face exclusiv la nivel cerebral. Până acum câțiva ani se putea făcea doar în fracție unică, adică pacientul efectua o singură ședință de tratament, dar din păcate foarte multe tumori cerebrale, în special metastaze cerebrale, au diferite dimensiuni, unele mai mici, altele mai mari. La cele mici se putea face cu succes Gamma Knife-ul, la cele mari nu.

Și atunci acceleratorul liniar a preluat o mare parte din aceste tratamente pentru că are un avantaj mai mare față de Gamma Knife. Unu la mână - nu este invaziv, când vorbim de Gamma Knife vorbim despre o mască metalică care se montează la nivelul periostului, adică sunt niște șuruburi mici care se montează la nivelul capului tocmai pentru ca să țină capul fix în același dispozitiv. La radioterapie externă acest lucru nu este necesar, folosim niște măști termo-plastice, sunt niște măști care se încălzesc cu ajutorul temperaturii, adică se încălzesc la 70 de grade, plasticul devine foarte moale și atunci putem practic să le mulăm pe capul pacientului, și atunci să folosim această mască tocmai ca să ținem capul fix și nu mai este nevoie de o metodă, să zicem minim invazivă, pentru partea de poziționare.

Al doilea avantaj foarte mare, diferența între Gamma Knife și acceleratorul liniar este timpul de tratament. Dacă la Gamma Knife atunci când avem un plan foarte complicat tratamentul poate să dureze și două ore, la radioterapie externă tratamentul durează în principiul 10 minute, maxim 20 de minute", a mai spus dr. Matei Bâră.

Vezi mai multe în video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel