EXCLUSIV  Diferența majoră între titlurile de stat și depozitele la termen. Schimbarea din 2023 care te costă

foto dcnews.ro
foto dcnews.ro

De astăzi, 20 iulie, românii pot investi în titlurile de stat Tezaur, pe 1 an sau 3 ani, cu dobânzi anuale de 6,30%, respectiv 7,20%. 

Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în formă dematerializată. Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a precizat că ”Oferă siguranţă pentru economiile dumneavoastră, au randament competitiv, nu se impozitează, le poţi accesa uşor şi contribuie la dezvoltarea naţională. Mai mult, nu trebuie să ai sume mari de investit, ştii exact când şi cât vei câştiga. Acestea sunt argumentele care fac din titlurile de stat Tezaur un instrument financiar puternic, pentru care le recomand oricui vrea să îşi asigure un venit pasiv, sigur şi predictibil”, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

În perioada 20 iulie - 17 august 2023, titlurile de stat pot fi cumpărate online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităţilor Trezoreriei Statului. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. 

Între 20 iulie şi 18 august 2023, titlurile pot fi achiziţionate de la sediul unităţilor Trezoreriei Statului iar între 20 iulie şi 17 august în mediul urban şi 20 iulie - 16 august în mediul rural, prin subunităţile poştale ale C.N. Poşta Română S.A.

Dobânda este anuală. Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii.

Desigur, dacă nu doriți să investiți în titluri de stat, puteți să vă ”salvați” banii într-un depozit la termen, dar diferența constă în impozitare - și nu numai. După cum a precizat ministrul câștigurile din titlurile de stat ”nu se impozitează”. Ce înseamnă asta? 

Câștigurile din titlurile de stat nu se impozitează, pe când depozitele bancare, cu dobândă, se impozitează. Cred că titlurile de stat reprezintă o variantă pentru cei care-și doresc siguranță și să nu aibă emoții, pentru ceilalți există varianta depozitelor la bănci, care au mai crescut din perspectiva dobânzilor în ultima vreme, mai sunt titlurile companiilor de investiții” preciza economistul Adrian Negrescu, într-o emisiune DCNews

Prin urmare, dacă vă virați banii într-un depozit bancar, suma câștigată din dobândă se impozitează cu 10%. Adică dacă ați avea un câștig de 200 de lei, veți mai câștiga doar 180, 20 de lei fiind plătiți statului. Dar aici vorbim despre o sumă infimă (deși pentru un asemenea câștig ar trebui să economisiți un salariu mediu pe economie). Dacă vorbim despre sume mai mari, din 2023, veți mai plăti încă 10%, deci 20%. Din acest an, persoanele care au câștiguri din dobânzile bancare echivalentul a peste 6 salarii minime pe economie vor datora la stat, pe lângă 10% din impozitul pe venit, și contribuție la asigurările sociale de sănătate (CASS) de 10% din câștig, respectiv la câștiguri de peste 18.000 de lei, se mai datorează încă 10%, deci un total de 20%. Dacă ați fi câștigat 20.000 de lei din dobândă - 10% impozit - 10% CASS, mai primiți undeva la 16.000 de lei, deși fără cei 10% pentru CASS, ați fi luat 18.000. 

Acest lucru nu se datorează în cazul titlurilor de stat. 

Ironic sau nu, sunt sectoare întregi de activitate care beneficiază de facilități fiscale conform cărora nu datorează statului CASS. ”Vrem sănătate dar nu încasăm”, spunea premierul Marcel Ciolacu, într-o ieșire nervoasă cu privire la eliminarea facilităților fiscale. Cei din construcții, precum și cei din agricultură nu plătesc statului CASS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel