Diferențe decese COVID-19 raportate. Ministrul Sănătății, CIFRELE după ancheta din Guvern

Guvernul României
Guvernul României

Ministrul Ioana Mihăilă a anunţat cifrele momentului după ancheta din Guvern pe diferenţele între raportările deceselor de COVID-19. 

Alegeri prezidentiale 2024

"S-au analizat mai multe surse de informaţii. Analiza surselor oficiale, aşa cum sunt prezentate de comisie, a datelor care au survenit de la INS, care centralizează datele din certificatele constatatoare ale decesului, arată următoarele cifre. 

În 2020, s-au înregistrat la nivel naţional 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID-19 cu virus identificat U071 şi 224 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat, U072. De asemenea, s-au înregistrat 3590 de decese de alte cauze, la care s-a asociat şi un diagnostic secundar COVID-19 cu virus identificat şi 281 de cazuri cu diagnostic secundar COVID-19 cu virus neidentificat.", a explicat Ioana Mihăilă. 

Diferenţele, existente de la începutul pandemiei

Aceasta a trecut ulterior la analiza deceselor raportate de spitale pe cele două coduri, U071 şi U072. 

"Aceste date sunt raporte de spitale către INS şi arată că pentru anul calendaristic 2020 s-au raportat 26106 decese, din care 227 cu principal diagnostic COVID-19 şi restul cu diagnostic secundar COVID-19. Referitor la cele cu diagnostic secundare, situaţia este altfel: 19608 decese au diagnostic secundar cu codul U071 şi 6181 decese au diagnostic secundar U072, deces suspect COVID-19. Pentru aceeaşi perioadă, în sistemul Coronaforms s-au înregistrat 16120 de decese, iar în alerte MS s-au înregistrat 18948 de decese", a mai spus ministrul. 

Aceasta a mai spus şi că diferenţe de raportare au existat încă de la începutul pandemiei. 

"Numărul de decese rezultat după menţinerea acelor diagnostice care nu fac referire la cauze acute de deces, precum fracturi, traumatisme, patologii digestive, hernii, infarct, din raportările trimise de spitale, este 18670. De asemenea, Comisia a analizat datele de la spitalele care au înregistrat cele mai mari diferenţe de raportare între cele două platforme şi s-au detectat diferenţe de până la 500 de cazuri raportate de un spital între cele două platforme. Comisia a analizat diferenţe de raportare şi raportează drept cauze, printre altele: organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, DSP semnalizează întârzieri în raportarea deceselor. E necesar un proces de actualizare în platforma coronaforms", a mai declarat Ioana Mihăilă.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel