Sucul de fructe este adesea perceput ca fiind o opțiune sănătoasă și mult superioară băuturilor răcoritoare cu zahăr. Totuși, o serie de studii recente și opinii din partea experților sugerează că sucul de fructe nu este atât de sănătos pe cât se crede și poate fi la fel de dăunător pentru sănătate ca băuturile răcoritoare cu zahăr.
Atât băuturile răcoritoare cât și sucul de fructe 100% conțin, aproximativ, 110 calorii și 20-26 de grame de zahăr per cană (240 ml). Cercetările arată în mod constant o legătură între consumul de băuturi cu zahăr și un risc crescut de boli precum diabetul de tip 2, sindromul metabolic, hipertensiunea arterială și bolile de inimă, precum și un risc mai mare de moarte prematură.
Din cauza conținutului similar de zahăr, unii experți sugerează că sucul de fructe și băuturile răcoritoare ar trebui evitate în egală măsură. Cu toate acestea, există diferențe semnificative între efectele acestor două tipuri de băuturi asupra sănătății.
Soda tinde să crească riscul de boli într-o manieră dependentă de doză, ceea ce înseamnă că riscul crește odată cu cantitatea consumată. În schimb, consumul de cantități mici de suc de fructe — mai puțin de 150 ml pe zi — poate reduce riscul unor afecțiuni precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Doar consumul de cantități mari de suc pare a fi dăunător pentru sănătate.
Atât sucul de fructe cât și băuturile răcoritoare cu zahăr pot contribui la creșterea în greutate. Aceste băuturi sunt bogate în calorii, dar sărace în fibre, un nutrient esențial care ajută la reducerea foamei și promovează senzația de sațietate. Consumul de calorii sub formă lichidă, mai degrabă decât solidă, poate crește riscul de creștere în greutate, deoarece majoritatea oamenilor nu compensează aceste calorii lichide prin reducerea altor alimente, cu excepția cazului în care fac un efort conștient.
Sucul de fructe conține vitamine, minerale și compuși benefici pe care băuturile răcoritoare cu zahăr nu le au. Contrar credinței populare, 120 ml de suc de fructe este la fel de bogat în majoritatea vitaminelor și mineralelor, inclusiv fier, potasiu, magneziu și vitamine B, precum aceeași cantitate de fruct proaspăt. De asemenea, sucul de fructe conține compuși benefici din plante, cum ar fi carotenoizi, polifenoli și flavonoide, care pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi și la reducerea riscului de boli.
Aceste beneficii sunt cel mai bine realizate atunci când sucul de fructe este consumat în cantități de până la 150 ml pe zi.
Sucul de fructe și băuturile răcoritoare cu zahăr sunt similare în unele aspecte, dar foarte diferite în altele. Ambele sunt sărace în fibre și sunt surse de zahăr și calorii lichide. Atunci când sunt consumate în cantități mari, ambele au fost asociate cu un risc crescut de obezitate și boli, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Cu toate acestea, spre deosebire de băuturile răcoritoare cu zahăr, sucul de fructe conține o varietate de vitamine, minerale și compuși benefici din plante care te protejează de boli. Prin urmare, atunci când este consumat în cantități mici, sucul de fructe rămâne câștigătorul clar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci