Un expert ne explică motivul pentru care ar trebui să încercăm vinurile naturale și ne dezvăluie curiozități și sfaturi utile.
Sunt oferite din ce în ce mai des în lista de vinuri a magazinelor de vinuri și au devenit steagul unui alt mod de a gândi și de a produce vin, mai durabil și mai puțin agresiv și pentru sănătatea noastră. Acestea sunt vinuri naturale. AgriFood l-a intervievat pe Fabrizio Bucella, expert în oenologie și profesor de fizică și matematică la Université Libre de Bruxelles, pentru a înțelege mai bine împreună problemele referitoare la acest tip de vin.
Vinurile naturale sunt întotdeauna rezultatul agriculturii organice sau biodinamice, în plus limitează la minimum posibilele intervenții, atât la nivel chimic, cât și tehnologic, atât în podgorie, cât și în pivniță. Ele se caracterizează pe baza criteriului ”fără”: fără pesticide sau produse de protecție a plantelor, fără adaos de zaharuri, fără filtrare sau pasteurizare. În schimb, sunt mai multe discuții cu privire la sulfiți, deoarece aceștia sunt și ei produși în mod natural prin procesul de fermentație. Unii tolerează adăugarea lor până la aproximativ zece miligrame pe litru, în timp ce alții nu le admit deloc.
Potrivit expertului Fabrizio Bucella, în general, vinurile naturale au niveluri de alcool mai scăzute, variind între 12 și 13,5 grade, în timp ce multe sticle convenționale sunt în jur de 14, acest lucru depinzând de procedura de cultivare și vinificare.
În metoda naturală se acceptă recoltarea strugurilor chiar dacă nu sunt pe deplin copți. În plus, extracția taninurilor este mai slabă, iar macerarea are loc în mod similar vinurilor ”tinere”, precum novello sau beaujolais. În cele din urmă, nu se adaugă zaharuri.
”Aceștia sunt toți factori care reduc conținutul de alcool. Pe baza experienței personale pot spune că atunci când consum vin natural sufăr mai puțin sau deloc de consecințele tipice ca atunci când bem mai mult de un pahar de vin: cefalee, senzație de deshidratare, aciditate în intestin. Să spunem că ”intoxicația este mai dulce ”cu vinurile naturale pentru că sunt mai bine asimilate de organism decât cele convenționale. Nu există certitudini, dar oamenii își pot verifica cu ușurință reacțiile personale încercând, întotdeauna fără a exagera”, a declarat Fabrizio Bucella, expert în oenologie și profesor de fizică și matematică la Université Libre din Bruxelles.
Pe lângă absența produselor chimice, fiind de obicei producții mici, podgoria este tratată într-un mod mai precis, mai atent la materialul vegetal și controlată mai bine decât culturile convenționale, aflate adesea pe sute de hectare. Aceste elemente se traduc într-un produs final mai rafinat.
”Precizez că nu se nasc dintr-o nevoie de consum, ci dintr-o mișcare a fermierilor care se opun viticulturii moderne, care s-a predat sirenelor productivității încă de la sfârșitul anilor ’60. Mulți au simțit că a mers prea departe cu totul adăugat atât la plante, cât și la sticle. Ele apar și din nevoile de sănătate ale viticultorilor, care au fost primii care s-au îmbolnăvit din cauza contactului cu pesticide și alte substanțe chimice”, a concluzionat Fabrizio Bucella, expert în oenologie și profesor de fizică și matematică la Université Libre de Bruxelles.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu