Dificultatea de orientare în spațiu poate fi un prim semn al unei boli grave, spun cercetătorii

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @sanchairat
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @sanchairat

Un studiu al University College of London (UCL) a dezvăluit că problemele de orientare în spațiu pot fi un prim semn al bolii Alzheimer, cu mai mult de 20 de ani înainte de începerea simptomelor de pierdere a memoriei.

Cercetarea a dezvăluit că persoanele cu risc de a dezvolta boala prezentau probleme de orientare în spațiu, care pot afecta atenția, memoria, percepția și luarea deciziilor, înainte de a avea probleme cu alte funcții cognitive, inclusiv memoria.

Cercetătorii speră că descoperirile pot duce la dezvoltarea unor instrumente mai eficiente pentru diagnostic și tratament pentru boala Alzheimer. Cercetătorii au folosit realitatea virtuală pentru a evalua capacitatea a 100 de adulți asimptomatici cu vârste cuprinse între 43 și 66 de ani, aproximativ 25 de ani mai tineri decât vârsta estimată de debut a Alzheimerului, pentru a determina și menține o rută de la un loc la altul.

Persoanele cu un risc mai mare de a dezvolta boala, indiferent de motiv, au prezentat probleme în sarcina de orientare în realitatea virtuală, fără să se înregistreze deteriorarea corespunzătoare în alte teste cognitive.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că exista o diferență semnificativă de gen în performanța persoanelor, observându-se deteriorarea la bărbați și nu la femei.

Experții spun că descoperirile sugerează că deficiențele în navigarea spațială pot începe să se dezvolte cu ani sau chiar decenii înainte de apariția altor simptome.

Primul autor, doctorul Coco Newton, de la Institutul de Neuroștiințe Cognitive de la UCL, care a desfășurat cercetarea în timp ce era la Universitatea din Cambridge, a declarat: "Rezultatele noastre au indicat că acest tip de schimbare în comportamentul de navigare ar putea reprezenta cel mai timpuriu semnal de diagnostic în boala Alzheimer".

Toate persoanele implicate în studiu aveau un risc moștenit sau fiziologic de a dezvolta boala. Acest lucru se datorează unei gene care îi expune riscului de a suferi de afecțiune, istoric familial de Alzheimer sau factori de risc ai stilului de viață, cum ar fi niveluri scăzute de activitate fizică.

Condus de profesorul Dennis Chan, studiul a folosit un test creat de doctorul Andrea Castegnaro și profesorul Neil Burgess, în care li se cerea persoanelor să navigheze într-un mediu virtual folosind căști de realitate virtuală.

Newton a adăugat: "Acum profităm de aceste descoperiri pentru a dezvolta un instrument de sprijin pentru deciziile clinice de diagnostic, în următorii ani, ceea ce reprezintă o abordare complet nouă a diagnosticului și, sperăm, va ajuta oamenii să obțină un diagnostic mai oportun și mai precis".

"Acest lucru este deosebit de important în contextul apariției tratamentelor anti-amiloide pentru Alzheimer, care sunt considerate mai eficiente în etapele incipiente ale bolii. De asemenea, evidențiază necesitatea de a continua să studiem diferitele vulnerabilități ale bărbaților și femeilor la boala Alzheimer și importanța de a lua în considerare genul atât pentru diagnostic, cât și pentru tratamentul viitor", a declarat Newton, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel