Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a vorbit despre rolul tehnologiei în domeniul medical și eforturile de a o aduce mai aproape de oameni.
"Eu aş pune o întrebare pe care vă rog să v-o adresaţi fiecare dintre dvs: Cu ce mă ajută pe mine digitalizarea? Putem să ne uităm la acest proces, la această transformare, la această cale pe care o urmăm, de a aduce tehnologia în viaţa noastră, din două puncte de vedere. Cum împingem tehnologia? Cum împingem digitalizarea? Cum împingem adopţia de tehnologie în viaţa noastră? Sau, cea de-a doua variantă şi revin la această întrebare: Gândiţi-vă sincer şi concret, aveţi în cap un răspuns foarte clar? Cu ce mă ajută pe mine digitalizarea? La nivel personal, nu la nivel de instituţie publică sau privată pe care o reprezentaţi. Cum poate să mă ajute pe mine digitalizarea?
Acum, sigur că, aici, răspunsul mai teoretic, mai filozofic este "ca să am o viaţă mai lungă şi o viaţă mai bună". Însă, până ajungi acolo, discutăm de toate aceste lucruri, plecând de la partea de prevenţie, plecând de la perspectiva pacientului, perspectiva clinică. După care, aportul pe care poate să îl aducă tehnologia în practica medicală, clinică, aportul inteligenţei artificiale, aportul tuturor tehnologiilor care pot împinge mai departe frontiera cercetării şi dezvoltării. Vedem noi tehnologii care apar şi care există graţie unor ample procese şi instrumente tehnice", a declarat Andrei Baciu, în cadrul evenimentului Aspen Healthcare Summit 2022.
"Putem să punem problema fix din această perspectivă: Cum facem să putem să împingem (n.r. tehnologia) mai repede Ce face Ministerul? Cum se realizează punţi între toţi actorii implicaţi? (...) Până de curând, era o problemă de resursă financiară. Tehnologia şi orice fel de lucru care apare nou şi în care se investesc foarte multe resurse pentru cercetare şi dezvoltare sunt realizate cu costuri semnificative. Nu mai există, de o manieră insurmontabilă, acest impediment.
Există aceste resurse europene aproape fără precedent - deja sunt 400.000 de milioane de euro disponibile pentru patru mari direcţii strategice prin PNRR. Din această perspectivă, partea de finanţare este la îndemână, este accesibilă. Şi, totuşi, la fel de reală şi pertinentă rămâne întrebarea "cum facem să aducem aceste lucruri, să se întâmple pentru noi?" Este foarte mult de muncă, este necesar să găsim toate resursele, nu doar financiare - resurse umane, cele mai potrivite mecanisme. Dar nu putem să facem nimic dacă noi nu reuşim să le explicăm oamenilor avantajele tehnologiei, ale științei, astfel încât să se creeze o adopţie a tehnologiei", a mai spus Baciu.
Evenimentul integral, în materialul video de mai jos:
Citește și:
Investiţiile în oncologie. Cătălin Radu, BMS: Să nu vedem totul ca un cost, ci ca o investiţie în viaţă
Una din temele abordate în cadrul celei de-a 11-a ediții a evenimentului Aspen Healthcare Summit a fost cancerul. Cătălin Radu, General Manager, Bristol Myers Squibb România, a făcut mai multe mărturisiri din postura de fost pacient oncologic.
"Observaţi că port două insigne. Una e de la Institutul Aspen, iar pe cealaltă am primit-o la un eveniment dedicat supravieţuitorilor în lupta cu cancerul. Eu însumi sunt unul dintre ei. Sunt norocos să fiu aici, 10 ani mai târziu după ce am fost diagnosticat, ceea ce mă face să cred că sunt în măsură să vorbesc despre neajunsurile bolii dar, mai ales, despre cât de importantă este lupta împotriva cancerului. Să previi e crucial, şi cel mai ieftin, desigur. Iniţial, am vrut să vorbesc despre investiţiile în sănătate, dar mi-am dat seama că e nevoie să punem accentul pe mindset, pe mentalitatea care trebuie schimbată. În loc să vedem totul în termeni de costuri şi bani, să percepem toate aceste cheltuieli în sănătate ca pe o investiţie într-o societate mai sănătoasă. Cred că este elementul cheie şi ne va schimba tuturor perspectiva că nu doar cheltuim bani, pentru că boala în sine este o povară teribilă care vine la pachet cu costuri imense. 3,25% din PIB e mai mult sau mai puţin la fel în toată Europa. În mare, costurile directe şi indirecte legate de cancer în Europa sunt undeva între 199 şi 600 miliarde de euro". Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu