În prezent, o economie de succes pentru România este strâns legată de dezvoltarea competenţelor digitale, automatizare şi digitalizarea proceselor, atât în sectorul public cât şi în cel privat. Conversia interacţiunilor, comunicaţiilor şi a modelelor de afaceri de la analog la digital (digitalizare) constituie un avantaj în faţa concurenţei cât şi în ocuparea forţei de muncă.
În Europa, procentul de digitalizare în statele dezvoltate este de 70%, în timp ce în România gradul este de 33%, mai puțin și decât media europeană de 50%. Aceste cifre arată că suntem sub nivelul elementar de digitalizare, poziție care se reflectă în domenii precum: administrație publică, educație, industria afacerilor și asistență spitalicească.
Adaptarea acestor sectoare creează nevoia unei noi infrastructuri digitale care poate duce la o evoluție tehnologică considerabilă pentru România. Huawei, cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicații și unul dintre liderii industriei 5G, este în momentul actual cel mai important furnizor de tehnologie digitală și dispozitive inteligente.
Magia oferită de 5G este că elimină limitările de capacitate inerente tehnologiilor folosite acum. Asta înseamnă că sute de milioane de dispozitive pot comunica către serverele cloud pentru a oferi operațiuni AI cu o cantitate imensă de informație. Astfel, permite dispozitivelor să evite nevoia locală de putere de calcul, ceea ce înseamnă și o reducere a costului și complexității pentru dispozitiv. Cu alte cuvinte, o viteză și o capacitate mai mare de transmitere a datelor facilitează o extindere remarcabilă pentru avansul tehnologiei în general și funcționalități bazate pe AI în particular.
Conform raportului GIV al Huawei, cererea de putere de calcul la nivel global va fi de 150.000 de ori mai mare în 2025, față de 2019. Iar dacă se estimează că tehnologia actuală este limitată la un procent de analiză şi aplicare a datelor de sub 10% din potențialul maxim, 5G poate susţine în viitor acest un consum de date de până la 80% din maximul teoretic.
În România, procesul de digitalizare este o necesitate pentru a crea un mediu economic şi social care să susţină această accelerare a schimbului de informaţii, iar Huawei oferă instrumentele necesare pentru a facilita această dezvoltare acum – începând cu viitoarea infrastructură 5G.
„În timp ce 4G a schimbat vieți, 5G urmează să schimbe societatea. 5G s-a dovedit un instrument indispensabil pentru digitalizarea afacerilor și va îmbunătăți considerabil eficiența operațională în toate industriile”, declară Gan Bin, director de marketing al diviziei Huawei Soluții pentru rețele wireless.
Economia digitală, adică tot ansamblul de aplicații, posibilități de stocare, acces la informații, și management automat se extinde dincolo de industria internetului. Servicii guvernamentale, sectoare financiare, de producție, operațiuni și proceduri de management în întreprinderi utilizează aceste servicii.
Contribuția acestora la economia mondială este în creștere în fiecare an. Iar ca aplicație la nivel național, în contextul pandemiei actuale și al impactului pentru economia românească, tehnologia și digitalizarea vor fi instrumente de recuperare importante și definesc un drum pe care trebuie să pornim cât mai curând posibil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu