Instanțe mai inteligente, pentru o justiție mai aproape de nevoile cetățenilor.
Publicitate
În conformitate cu PNRR și cu nevoia de creștere a digitalizării birourilor judiciare, proiectul ”pilot” pentru Tribunalul Online se conturează în patru Oficii Judiciare din Italia (Catania, Catanzaro, Marsala și Napoli de Nord), potrivit Euronews.
Inițiativa, lansată de Departamentul pentru Tranziția Digitală a Justiției, Analiză Statistică și Politici de Coeziune - Direcția Generală Sisteme Informaționale Automatizate, se înscrie în liniile de dezvoltare care au apărut în cadrul lucrărilor Comisiei Interministeriale pentru Sud și va permite cetățenilor să depună electronic cererea și să gestioneze în mod independent întreaga procedură, printr-o platformă dedicată, conectată la portalurile Justiției.
Dezvoltată după criterii de accesibilitate și centralitate a utilizatorilor, platforma va fi utilizabilă de pe orice dispozitiv - computer, tabletă, smartphone - cu o conexiune simplă la internet și caracterizată de o interfață grafică intuitivă pentru a facilita căutarea informațiilor și gestionarea procedurilor, scrie sursa citată.
Începând de la serviciul ”Administrare Sprijin” din cadrul ”Jurisdicție voluntară”, platforma va fi extinsă treptat pentru a pune la dispoziție noi funcții și servicii, inclusiv pentru alte tipuri de utilizatori, precum avocații.
Citește și:
Ministrul Sebastian Burduja a vorbit despre comunitățile rurale care ar putea beneficia de pe urma unei caravane a digitalizării, campanie care nu vizează doar tinerii, ci și pe cei mai în vârstă.
”Domnul Cîmpeanu se concentrează, și e normal, pe elevi, studenți, cu acces la competențe digitale. Noi ne gândim la toată populația României, inclusiv la oamenii în vârstă. Avem un program important în PNRR, este în premieră, în care digitalizăm 1000 de biblioteci rurale. Sunt spații moarte în mare măsură, în prezent, spații în care nu se mai întâmplă nimic, în care vom aduce computere, calculatoare, imprimante, chiar și imprimante 3D și vom implica autoritatea locală și chiar comunitatea locală să formăm, avem țintă, în PNRR, de 100.000 de români, în principal populația din zonele rurale, vulnerabile, oameni în vârstă, să știe cel puțin să deschidă un browser, să citească o știre, să se informeze, să își plătească o taxă, un impozit local, lucrurile de bază”, a explicat Sebastian Burduja.
”La calculatorul de la bibliotecă?”, a întrebat Bogdan Chirieac, gazda interviului.
”Corect”, a confirmat Burduja.
”Dar vă trebuie un om care să îi învețe”, a continuat Chirieac.
Comunitățile rurale vor avea un formator, care la rândul său va fi format
”Avem bani prevăzuți în proiect pentru partea de formare și aici suntem în etapa finală a unui acord cu Banca Mondială pentru formarea unor formatori, de fapt, liderii din comunitate, fie că este bibliotecarul fie că este altcineva din primărie care să vină și să pregătească respectivele comunități în zona de competențe digitale”, a spus Burduja.
”Știți cum este bibliotecarul, el își ia un salariu de la primărie, nu este strălucit, dar în orice caz, își ia un salariu și adesea, omul nu trece pe la serviciu cu săptămânile, este biblioteca închisă. E la muncile câmpului, este plecat în oraș, este bolnav. În general acela, bibliotecarul, care ar trebui să fie primul școlit, el nu are niciun fel de competențe digitale”, a punctat Chirieac.
”E parte din proiect să i le formăm (competențele - n.r.) și să le poată da mai departe. Tehnologia permite, totuși, și partea asta de transparență”, a afirmat ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu