Zece persoane din judeţul Prahova, suspectate de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi şantaj, au fost reţinute pentru 24 de ore de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Ploieşti şi urmează să fie prezentate joi Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Potrivit unui comunicat de presă, în cursul zilei de miercuri procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Ploieşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti au efectuat un număr de 10 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Ploieşti, la locuinţele inculpaţilor. Cu această ocazie au fost identificate şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, suma de aproximativ 40.000 de euro, înscrisuri, un pistol de tip airsoft, săbii, precum şi alte obiecte contondente. Reprezentanţii DIICOT menţionează că există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2019, inculpatul M.A, persoană cunoscută în mediul interlop ca având ca preocupare săvârşirea de infracţiuni în urma cărora poate dobândi foloase patrimoniale importante, pe baza relaţiilor de rudenie şi cu sprijinul fraţilor săi, ar fi constituit şi consolidat un grup infracţional organizat profilat în special pe săvârşirea de infracţiuni cu violenţă, precum şi infracţiuni de şantaj, înşelăciune, lipsire de libertate, activităţi infracţionale prin care aceştia au urmărit obţinerea unor foloase patrimoniale însemnate.
'Această grupare infracţională este cunoscută ca fiind un clan important în mediile interlope din municipiul Ploieşti şi judeţul Prahova, la grupul infracţional constituit aderând şi alte persoane. Astfel, pentru soluţionarea unor dispute financiare şi pentru impunerea autorităţii în faţa unor grupări sau persoane rivale membrii grupului recurgeau la acţiuni violente, ameninţări şi distrugeri de bunuri. În interiorul grupului a existat o ierarhie strictă, respectiv, inculpatul M.A. era liderul şi coordonatorul grupului, fraţii săi având rolul de locotenenţi care asigurau comunicarea între membrii simpli şi lider', se arată în comunicat. În urma cercetărilor s-a constatat că una dintre victimele grupului, sub pretextul de a i se oferi protecţie, ar fi fost permanent sub supraveghere şi controlul membrilor grupului, aceasta locuind într-o anexă a unui imobil aparţinând unuia dintre membrii grupării.
'S-a reţinut faptul că persoana vătămată a fost constrânsă să locuiască în anexa respectivă, deoarece membrii grupului au intenţionat să o inducă în eroare şi să o deposedeze, prin încheierea unui contract, de locuinţa sa situată pe raza municipiului Ploieşti. De asemenea, sub diferite pretexte, membrii grupului şi-au însuşit toate sumele de bani pe care victima le primea ca salariu.
Totodată, acelaşi imobil a făcut obiectul unei convenţii încheiate la sediul unui birou notarial între victimă şi o altă persoană, convenţie în care cei doi s-au angajat să perfecteze, în viitor, un schimb de imobile. Vizând acest imobil, la data de 21.09.2019, s-a produs un incident violent între persoana vătămată şi membrii clanului, acţiunile violente având ca scop principal determinarea victimei să renunţe la 'afacerea' cu imobilul sus-menţionat', menţionează sursa citată. Mai exact, în data de 20 septembrie, doi dintre inculpaţi s-ar fi deplasat la locuinţa persoanei vătămate, situată în municipiul Ploieşti, solicitându-i acesteia să renunţe la convenţia încheiată în faţa notarului, cu motivarea că imobilul pe care urma să-l obţină la schimb 'este situat pe strada lor'.
Întrucât persoana vătămată ar fi refuzat, membrii grupului infracţional, precum şi alte persoane, înarmaţi cu bâte, topoare, săbii şi alte obiecte contondente ar fi pătruns, a doua zi, fără drept în curtea locuinţei persoanei şi ar fi lovit-o, în urma agresiunilor aceasta suferind leziuni traumatice ce au necesitat 12-14 zile de îngrijiri medicale. De asemenea, inculpaţii ar fi provocat multiple distrugeri autoturismului victimei şi ar fi spart geamurile locuinţei sale. Din probatoriul administrat s-a mai stabilit că, pe fondul unei 'dispute de afaceri' din 2014 privind o licitaţie de achiziţionare de reziduuri petroliere, între inculpatul M.A., ceilalţi membri ai grupului său şi două persoane vătămate (parteneri de afaceri) ar fi existat o situaţie conflictuală.
'În ziua de 25.09.2019 persoana vătămată a fost apelată de către o persoană necunoscută care, sub pretextul unei tranzacţii cu reziduuri petroliere, a stabilit o întâlnire cu aceasta în zona pasajului rutier D.N.1. În zona intersecţii giratorii D.N.1. cu A.3. din comuna Bărcăneşti, lângă autoturismul condus de către victimă, parcat într-un refugiu, s-au oprit două autoturisme care au blocat autovehiculul persoanei vătămate. Din autoturismele respective au coborât inculpaţii M.M., R.V., B.I.F., M.R., M.C.R., precum şi alte 2-3 persoane, care i-au adresat ameninţări cu moartea şi acte de violenţă, pentru ca să determine persoană vătămată să le remită la o dată ulterioară suma de 500 000 lei, sumă care ar fi reprezentat venitul nerealizat de către inculpatul M.A. ca urmare a pierderii licitaţiei cu reziduuri petroliere.
În noaptea de 03/04.10.2019, inculpaţii M.M., M.I., R.V., M.S. şi alte 2-3 persoane, fiind determinaţi de către liderul grupului, inculpatul M.A., s-au întâlnit în incinta unei benzinării din municipiul Ploieşti, după care s-au deplasat cu două autoturisme pe D.N. 1B, în direcţia comunei Colceag, sat Inoteşti, judeţul Prahova (...) la sediul unei societăţi comerciale ce are ca obiect de activitate prelucrarea/reciclarea de reziduuri petroliere şi au aruncat în curtea imobilului o sticlă incendiară, tip 'Coctail Molotov'. Propagarea unui incendiu în curtea unităţii comerciale a fost împiedicată prin faptul că sticla incendiară a căzut pe o platformă de beton, precum şi urmare a intervenţiei paznicului prezent la faţa locului care stopat focul prin folosirea unui extinctor', menţionează reprezentanţii DIICOT. Potrivit acestora, în urma actelor de ameninţare şi acţiunilor de intimidare, în data de 29 octombrie persoana vătămată ar fi remis membrilor grupului infracţional organizat aproximativ 40 000 euro, sumă ce ar fi fost înmânată, pentru păstrare, concubinei inculpatului M.A., la solicitarea acestuia. Acţiunea DIICOT a fost efectuată cu sprijinul lucrătorilor din cadrul IPJ - SIC şi SICE, al cadrelor de jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Matei Basarab şi Direcţia Operaţiuni Speciale, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News