UNHCR: 120 de milioane de persone, strămutate forţat la nivel mondial

FOTO: Freepik @EyeEm
FOTO: Freepik @EyeEm

Mai mulţi oameni ca niciodată au fost strămutaţi forţat în întreaga lume luna trecută din cauza războiului, conflictelor, violenţei şi persecuţiei, conform unui raport al agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR) publicat joi, citat de DPA.

În luna mai, 120 de milioane de persoane au fost strămutate la nivel global, cu aproape 10% mai multe decât în anul precedent, ceea ce înseamnă aproximativ 1,5% din populaţia lumii, a precizat UNHCR.

Conform agenţiei, mai mult de două treimi dintre refugiaţi au fost strămutaţi intern.

Două treimi dintre cei care au fugit în străinătate rămân în ţările vecine, în condiţii adesea dificile, în speranţa că se vor putea întoarce rapid în ţările lor de origine.

Anul trecut, Statele Unite şi Germania au fost principalele destinaţii pentru cei care solicită protecţie pe termen lung, Germania primind al doilea cel mai mare număr de cereri de azil după SUA.

Conform aceluiaşi raport, citat şi de Reuters, numărul persoanelor strămutate forţat a fost de 117,3 milioane la sfârşitul anului trecut. ONU avertizează că acest număr ar putea creşte şi mai mult dacă nu sunt făcute schimbări politice globale majore.

"Aceştia sunt refugiaţi, solicitanţi de azil, persoane strămutate intern, persoane forţate să plece din cauza conflictelor, a persecuţiei, a unor forme diferite şi din ce în ce mai complexe de violenţă", a declarat Filippo Grandi, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi.

"Conflictele rămân o cauză foarte, foarte profundă a strămutării", a adăugat el.

În raportul său privind tendinţele globale ale strămutării forţate, UNHCR a precizat că a existat o creştere anuală a numărului de persoane strămutate forţat în ultimii 12 ani.

Conflictele care au condus la strămutare includ războiul din Sudan, pe care Grandi l-a descris ca fiind "unul dintre cele mai catastrofale", în ciuda faptului că a atras mai puţină atenţie decât alte crize. Peste nouă milioane de persoane au fost strămutate intern şi alte două milioane au fugit în ţările vecine, între care Ciad, Egipt şi Sudanul de Sud, a spus Grandi.

"Oamenii sosesc cu sutele în fiecare zi", a spus el, referindu-se la afluxul de oameni care caută siguranţă în Ciad.

În Gaza, bombardamentele şi campaniile terestre ale Israelului au făcut ca aproximativ 1,7 milioane de oameni - aproape 80% din populaţia enclavei palestiniene - să fie strămutaţi intern, mulţi dintre ei de mai multe ori.

Grandi a avertizat că posibilele treceri ale locuitorilor din Gaza în Egipt din oraşul de frontieră sudic Rafah pentru a scăpa de ofensiva militară a Israelului ar fi catastrofale.

"O altă criză a refugiaţilor în afara Fâşiei Gaza ar fi catastrofală la toate nivelurile, inclusiv pentru că nu avem nicio garanţie că oamenii se vor putea întoarce în Gaza la un moment dat", a spus Grandi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel