EXCLUSIV  Dilema Domnului Trandafir: "Astăzi, unii se rușinează cu titulatura de "învățător". Și Iisus era numit așa!"

foto: Freepik
foto: Freepik

Va dispărea nomenclatura de "învățător"?

În România, învățătorul poate fi denumit și „profesor pentru învățământ primar.” Termenul „profesor pentru învățământ primar” este folosit adesea pentru a reflecta statutul profesional al învățătorilor care predau în ciclul primar (clasele I-IV). Acest titlu subliniază faptul că aceștia sunt specializați în educația elevilor la începutul parcursului școlar, având responsabilitatea de a-i ghida și de a le insufla cunoștințe fundamentale. Potrivit Eurydice, din 2011 învățătorii au primit statutul de profesori pentru învățământ primar, așa cum se arată în Statutul personalului didactic (Legea 1/2011) care stabileşte pentru fiecare funcţie didactică şi didactică auxiliară cerinţele privind formarea iniţială, sub forma condiţiilor de ocupare a funcţiilor respective, după cum urmează:

- în educaţia antepreşcolară: educator-puericultor

- în învăţământul preşcolar: educator/educatoare, institutor/institutoare, profesor pentru învăţământ preşcolar

- în învăţământul primar: învăţător/învăţătoare, institutor/institutoare, profesor pentru învăţământ primar

- în învăţământul gimnazial, profesional, liceal şi terţiar nonuniversitar: profesor, profesor de instruire practică, maistru-instructor

- în învăţământul vocaţional: profesor corepetitor

- în învăţământul special şi în comisiile de expertiză complexă: educatoare/educator, educatoare/educator de sprijin, învăţător-educator, învăţător itinerant şi de sprijin, învăţător, maistru-instructor, institutor, profesor itinerant şi de sprijin, profesor educator, profesor-psihopedagog, profesor-psiholog şcolar, profesor-logoped, psiholog, psihopedagog, logoped, profesor de psihodiagnoză şi kinetoterapeut

Devine liceul pedagogic istorie?

Subiectul a fost atins, în trecere, și în emisiunea DC Edu, unde moderatorul, prof. Sorin Ivan, a readus în discuție titulatura de "învățător", cea care, spune el, are mai mult răsunet și rezonează mai bine cu tot ceea ce se întâmplă în ciclul primar. 

"Unele persoane au ajuns să se rușineze de această denumire de "învățător" și acum, sigur, din alte rațiuni, este folosită definiția de "profesor pentru învățământul primar". Dar, zic eu, poate nu există un cuvânt mai frumos în limba română și-n orice limbă decât acela de învățător - învățătoare. Teacher, rabi... Iisus era numit de către apostoli "învățător" -  a spus prof. Sorin Ivan.

"În limba italiană învățătorul este maestru. Și atunci, măiestria e atuul lor, al învățătorilor"-  a zis prof. Maria Dan, Director Liceul Teoretic „Dante Alighieri” din București.

Sorin Ivan a completat: "Liceul Pedagogic sau Școala Normală "Spiru Haret" (cum i-a zis după aceea) este instituția care a ridicat, a construit România modernă prin educație. E trist și surprinzător de ce există procesul acesta de despărțire de tradiție, de tradiția bună - nu suntem paseiști! Dar de ce se discută desființarea liceelor pedagogice când și marii profesori ai noștri de acum sunt absolvenți de "școală normală"?!"

Emisiunea completă, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel