Dr. Adrian Pană, expert în politici publice și management sanitar, a vorbit la DC Medical despre veşnica problemă a paturilor din spitalele din România. Acesta spune că sunt prea multe, sunt subutilizate şi chiar sugerează ca unele să fie transformate în ceva ce ar putea servi nevoilor reale din unităţile medicale.
În Monitorul Oficial, Partea I nr. 390 din 8 mai 2023 a fost publicată Hotărârea nr. 401/2023 privind aprobarea Planului național de paturi pentru perioada 2023-2025.
Se aprobă Planul naţional de paturi pentru perioada 2023-2025, după cum urmează:
a) pentru anul 2023, începând cu data de 1 iulie, numărul total de paturi aprobat la nivel naţional este de 117.284;
b) pentru anul 2024, numărul total de paturi aprobat la nivel naţional este de 117.284;
c) pentru anul 2025, numărul total de paturi aprobat la nivel naţional este de 117.284.
Astfel, se diminuează numărul actual de 119.579 de paturi la 117.284 paturi la nivel naţional pentru perioada 2023-2025.
Val Vâlcu a deschis subiectul paturilor din spitalele din România, în cadrul emisiunii "Dezbateri în sănătate", cu următoarea observaţie: "Toate instituţiile astea de "sfătuire" ca Banca Mondială etc. - toţi spun - Reduceţi paturile! Asta spun consultanţii - Aveţi prea multe paturi! Până la urmă, te tratează un medic, o asistentă, patul în sine nu "tratează" pe nimeni."
Dr. Adrian Pană a comentat: Eu cred în continuare că avem paturi subutilizate şi prost utilizate. Nu mai există modelul de fertilitate pe care România îl avea acum 30 de ani. De ce n-aş putea să mai iau din paturile de obstetrică să le transform în altceva?
Val Vâlcu: Pentru că numărul de medici e legat de numărul de paturi, aici e problema.
Dr. Adrian Pană: În strategie am propus normarea la activitate, nu la mobilă. Ministerul a acceptat soluţia asta. Toate ţările din Europa normează la activitate. Ai o componentă de plată pe volumul de muncă, o componentă de plată pe complexitate (că există operaţii mici, medii şi mari) şi ar trebui să mai ai o componentă fixă în spitalul public pentru cel care îţi asigură permanenţa, adică gărzile.
Val Vâlcu: Dar şi pentru diferenţierea între medici - cel care vine, stă, pleacă - faţă de colegul lui care face trei operaţii.
Dr. Adrian Pană: Dacă eşti plătit pe volum şi pe complexitate, dispare treaba asta. Nu munceşti, nu primeşti. Dacă ai schimbat paradigma şi normezi la activitate te muţi la o formulă de venit.
Numărul total de paturi aprobat anual la nivel național reprezintă numărul maxim de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale cu spitalele publice, indiferent de subordonare, cu spitalele private, precum şi cu sanatoriile şi preventoriile, din România, în condiţiile prevăzute în Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în vigoare.
Hotărârea va intra în vigoare de la 1 iulie 2023.
Interviul complet aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu