Dilema Uniunii Europene în materie de democrație

merkel si basescu
merkel si basescu

Uniunea Europeană are o dilemă în materie de democraţie: nu ştie când şi cum să intervină.

Evenimentele din Ungaria, apoi din România par să ia prin surprindere oficialităţile de la Bruxelles. Acestea se aşteaptă ca următoarea ţară în care nutreşte dorinţa de a aluneca de la o democraţie liberală la norme de autocraţie să fie Bulgaria.  Statele foste comuniste au început să stârnească reacţii adverse sau de apreciere în presa occidentală.

Partea estică a Europei nu s-a bucurat de prea multe privilegii de-a lungul istoriei, iar astăzi, când în sfârşit se bucură de o simulare a democraţiei, vocile din vestul Europei încep să se revolte. Crede oare Merkel că poate controla de la Berlin Bucureştiul? Având în vedere numeroasele sale declaraţii şi afinităţi filo-băsiste, ce interese are domnia sa în ceea ce priveşte România?

 În urmă cu câţiva ani, ipoteza apariţiei unei dictaturi în formă incipientă în cadrul Uniunii Europene ar fi fost respinsă de studenţii la drept şi ştiinţe politice. Acum este o problemă urgentă a Comisiei Europene, care părea să creadă că, dacă un stat a intrat în clubul democraţiilor liberale, acesta va rămâne în cea mai bună situaţie.

Bruxelles-ul se află în poziţia de a proteja popoarele europene de propriile guverne? Are el această legitimitate? Presiunile europene asupra statelor membre sunt nedemocratice, aşa cum ar argumenta euroscepticii britanici? Cotidianul „The Guardian”  spune că  „în general, opiniile sunt favorabile intervenţiei Uniunii Europene”. Problema este că Bruxelles-ul nu are instrumentele politice şi legale pentru astfel de intervenţii; instrumentele şi strategiile disponibile în acest moment pot părea neprincipiale şi oportuniste.

Uniunea Europeană trebuie să creeze instrumente legale şi politice pentru a interveni în momentul în care statele membre se abat de la normele democratice. Dar oare aceste norme sunt destul de aplicabile, iar dacă sunt, ele reprezintă crezul tuturor europenilor?

Ziarul britanic „The Guardian” notează că Uniunea Europeană este „structură legitimă, pentru că parlamentele naţionale au votat liber în favoarea respectării reglementărilor europene”.

Am putea acuza UE că este o structură nedemocratică, iar Bruxelles-ul de ipocrizie, însă acuzaţiile ar fi lipsite de valoare, deoarece legitimitatea Uniunii Europene nu derivă din faptul că este democratică prin sufragii directe la nivel european.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel