Dileme care construiesc dezastrul

srs_edit2
srs_edit2

Vasazica, zona euro e in criza. Pentru a salva zona euro sunt necesare sume imense de bani. Care sa acopere, fie si partial, datoriile statelor. Asa ca s-a decis, la Bruxelles, si nimeni nu si-a exprimat nedumerirea, cu exceptia premierului Marii Britanii, ca statele membre sa imprumute, cu banii lor, FMI. Dupa care, FMI ar urma sa imprumute statele membre. Un cerc vicios, din care nu reusim nici sa iesim si nici sa aflam prin ce prestidigitatie apar fondurile suplimentare necesare salvarii zonei euro. Este prima si cea mai dramatica nedumerire la care, daca nimeni nu reuseste sa dea un raspuns concludent, vom inregistra, la nivel european, o catastrofa egala cu disolutia UE. Dar mai sunt si altele.

Cum Dumnezeu niciunul dintre sefii de state sau de guverne, cu exceptia lui David Cameron, nu si-a pus elementara intrebare cum apare o cantitate mai mare de lichid intr-un recipient in care apa circula dintr-o parte in alta, pe baza principiului vaselor comunicante? Cum apare mai mult sange in organism, daca din bratul stang scot sange pe care il introduc in bratul drept? De unde apare o mai mare cantitate de euro pentru a acoperi nevoile statelor care s-au indatorat pana peste cap? Si, daca nu vom avea aceste resurse suplimentare, cum va fi salvata zona euro?

Un artificiu a fost introdus. Si anume, punerea in ecuatie, alaturi de statele euro, si a statelor non - euro. Numai ca acestea sunt putine, sarace si lovite, in aceeasi masura, de recesiune. Cu toate astea, iata ca statele non - euro s-au angajat sa suporte o povara de 50 de miliarde de euro. Pentru ce? Pentru a ajuta statele bogate din zona euro. Dar cu 50 de miliarde, admitand ca vor putea fi stoarse de la statele de mana a doua din Europa, nu se va face primavara.

Cele mai multe state din zona euro, dar si non – euro, sunt conduse de guverne care fac parte din familia popularilor. Guverne de dreapta. In numele acestora s-a angajat raspunderea statelor pentru Pactul fiscal. Numai ca toate aceste guverne de dreapta se clatina. In fiecare stat, opozitia denunta aceasta intelegere neconsemnata, pana in prezent, intr-un document cu valoare juridica. Ce se va intampla cand opozitia vine la putere?

S-a decis ca trebuie modificate Constitutiile statelor membre, cu exceptia situatiilor in care alte acte normative tin loc de Constitutie. Cum este cazul Germaniei. Ceea ce inseamna, pana la urma, ca, in fiecare stat membru, vor trebui organizate referendumuri. Dar nici proiectul Constitutiei Europene nu a putut fi validat prin referendumuri organizate in statele membre, pentru ca cetatenii din mai multe tari s-au opus. In aceasta situatie, cum se va proceda? Prin cuvantul celui mai inalt reprezentant al Romaniei, Presedintele Traian Basescu, aceasta tara s-a angajat neconditionat sa faca toti pasii necesari pentru sustinerea Pactului fiscal. Numai ca Presedintele nu are sustinerea majoritatii populatiei. Doar 10 la suta dintre cetateni il mai voteaza. Cum va proceda, in acest caz, domnul Traian Basescu?

Citește mai multe pe Corect News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel