După întâlnirea de la Ministerul Muncii, Traian Igaş a anunţat că din 2 mai se va începe o amplă acţiune de combatere a muncii la negru, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii.
El a precizat că sunt foarte multe firme care nu plătesc contribuţiile către bugetul de stat, dar în acelaşi timp şi cei care muncesc la negru au de suferit. "Vor fi făcute controale peste tot, în special acolo unde constatăm că există muncă la negru. Deja se ştiu foarte bine sectoarele unde practica este mai răspândită", a zis Traian Igaş.
Ministrul Administraţiei şi Internelor nu a precizat câţi bani vor ajunge la bugetul de stat în urma eradicării acestui fenomen, spunând doar că ceea ce fac acum autorităţile "va fi o muncă responsabilă care va avea eficienţă".
Potrivit ministrului Traian Igaş, Poliţia şi Jandarmeria vor ajuta echipele de control să-şi facă mai bine treaba în depistarea muncii la negru.
Ministrul interimar al Muncii, premierul Emil Boc, a declarat, la finalul întâlnirii, că vor fi aplicate sancţiuni dure pentru munca la negru, avertizându-i pe cei care folosesc salariaţi fără forme legale să le încheie contracte de muncă, pentru că noua legislaţie prevede amenzi mult mai mari şi sancţiuni penale.
"Atrag atenţia ferm celor care încă utilizează forme nelegale cu privire la salariaţi să încheie contracte de muncă. Noul Cod al Muncii prevede sancţiuni pecuniare de patru ori mai mari ca vechiul act, dar şi sancţiuni penale", a spus ministrul interimar al Muncii.
Premierul a adăugat că intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, lunea viitoare, va produce un impact deosebit pentru salariat dar şi pentru angajator.
Citeşte şi:
Premierul anunţă un program de combatere a muncii la negru
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu