Din 2023, Austria va interzice vânzarea centralelor pe gaz. Vezi de când vor fi interzise și în România

Fotografie de la Heiko Ruth/ Pexels
Fotografie de la Heiko Ruth/ Pexels

Austria, una dintre cele mai dependente țări de gazul rusesc, va accelera cu doi ani procesul de renunțare la centralele pe gaz. Programată inițial pentru 2025,  interdicția va intra în vigoare cu doi ani înainte. 

Cu prețurile la gaze la un nivel ridicat, statele membre UE încearcă să se distanțeze de combustibilii fosili. După Franța și Olanda, Austria accelerează și ea  revoluția ”verde” a sistemelor de încălzire a clădirilor.

Viena a anticipat de fapt interzicerea vânzării cazanelor pe gaz, care va intra în vigoare din 2023 și nu mai din 2025, potrivit Europa Today.

Vânzările de sisteme de încălzire pe bază de petrol și cărbune au fost deja interzise din 2020

În ciuda faptului că țara are o pondere ridicată a energiei electrice din surse regenerabile, aproximativ 20% din consumul final de energie depinde de gaze naturale, din care aproximativ 80% sunt rusești, ceea ce o face una dintre țările UE cele mai dependente de Moscova.

”Fiecare centrală pe gaz pe care o eliminăm este un pas din dependența noastră”, a declarat Leonore Gewessler, ministrul austriac al Climatului, într-un comunicat de presă.

Noile reguli care vor intra în vigoare din 2023

Începând din 2023, încălzirea pe gaz nu va mai putea fi instalată în clădiri noi, cu excepția clădirilor deja aprobate, deja planificate sau în construcție. De atunci, sistemele de încălzire cu petrol și cărbune stricate pot fi înlocuite doar cu sisteme regenerabile.

Din 2025, centralele pe cărbune și petrol instalate înainte de 1980 vor trebui înlocuite.

”Până în 2040, toate sistemele de încălzire pe gaz din Austria vor trebui înlocuite cu un sistem de încălzire pe gaz modern, regenerabil sau biogen”, se arată în comunicatul de presă.

Guvernul a oferit o finanțare substanțială pentru a susține noul regulament

"Sprijinim cetățenii în trecerea la sisteme de încălzire regenerabile precum încălzirea pe peleți sau pompele de căldură cu 7.500 de euro. În plus, sunt subvenții în statele federale. Iar pentru oamenii cu bani puțini vom suporta costul integral", a explicat Gewessler.

Mișcarea a fost, de asemenea, prezentată ca o modalitate de a reduce presiunea asupra consumatorilor în fața prețurilor record la energie.

”În lumina războiului din Ucraina, dependența de gazul rusesc este o evoluție negativă care devine din ce în ce mai costisitoare pentru consumatori”, a declarat ministrul de Finanțe Magnus Brunner.

Partidele de opoziție au criticat natura grăbită a pachetului, lipsa consultării cu părțile interesate și presupusa tendință a guvernului austriac de a se concentra pe anunțuri flagrante.

"Măsurile raționale care funcționează rareori se și împlinesc. Acest lucru este valabil atât pentru lupta împotriva inflației, cât și pentru garantarea aprovizionării cu energie a populației austriece", a comentat Alois Schroll, purtătorul de cuvânt al energiei al opoziției SPÖ social-democrați.

În ianuarie anul trecut, Franța a interzis și ea instalarea centralelor pe gaz în clădirile noi, adică în cele pentru care s-a cerut permis de construire (autorizație de construire) după 1 ianuarie 2022.

În urmă cu câteva săptămâni, guvernul olandez a propus și el interzicerea centralelor pe gaz din 2026. Procedând astfel, ar putea economisi 9 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

De când vor fi interzise centralele pe gaz în România

”Proiectul de Hotărâre de Guvern este în avizare la Ministerul și până la finalul lunii (iunie n.r.) va intra în circuitul de avizare interministerial. Sper să fie susținut și de guvern și celelalte ministere”, a declarat Barna Tanczos la Antena 3.

”Atât Ministerul cât și UAT-urile și cetățenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat. Odată cu venirea frigului poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuințelor și în urma traficului substanțele nocive rămân blocate în straturile de aer în apropierea suprafeței, mai ales dacă vremea este liniștită, rece și uscată” spunea ministrul Mediului la sfârșitul anului trecut, potrivit Mediafax.

Ministrul Mediului a explicat că interdicția se va aplica doar blocurilor care vor fi construite. Nu vor fi vizate clădirile pentru care dezvoltatorii au obținut deja autorizația de construire, chiar dacă nu a început construcția lor.

Într-o intervenție la Digi24, la începutul lunii ianuarie 2021 Ministrul Mediului a detaliat cum va fi aplicată noua lege prin care se interzice instalarea centralelor individuale.

Ministrul a insistat că noua măsură nu se va aplica centralelor de apartament deja instalate – fie că sunt în blocuri vechi, fie în blocuri recent construite – ci viitoarelor proiecte imobiliare.

Însă, dacă este vorba despre construirea unor locuințe individuale (case), aici vor putea fi instalate centrale termice individuale – pe gaz, pe lemne sau electrice, pentru că „altfel nici nu se poate”, a precizat ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel