Prima activitate a Centrului mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență s-a desfășurat astăzi, 11 mai, la Școala Gimnazială „George Călinescu” din București. Au participat 160 de elevi din ciclul primar și gimnazial, organizați pe 16 grupe.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, salută iniţiativa Inspectoratului General pentru Situații de Urgență de a pune la dispoziția populației, începând din școli, un centru mobil achiziționat de către Departamentul pentru Situații de Urgență, prin fundația SMURD. A ţinut să arate asta şi printr-o postare publică pe profilul personal de Facebook: "În acord cu politica Ministerului Educației și obiectivele proiectului „România Educată” de a face învățarea relevantă pentru nevoile de viață ale copiilor și tinerilor - nu doar teorie, ci și abilitați practice, apreciez deschiderea partenerilor guvernamentali, dar și disponibilitatea celor din mediul economic și din societatea civilă pentru promovarea unor module-pilot ce vor putea fi integrate în disciplina „Educație pentru viață” în planurile de învățământ la care se lucrează și care vor fi implementate începând cu septembrie 2023. Alături de module precum educație financiară, educație juridică, educație pentru sănătate, educație rutieră, educație pentru o alimentație sănătoasă, vor putea fi incluse și module de educație pentru situații de urgență și pentru acordarea de prim ajutor."
Centrul mobil este dotat cu echipamente inteligente ce simulează situații de urgență, beneficiind de un pachet inteligent pentru condiții meteo extreme, simularea realistă a unui cutremur ori incendiu, telefon inteligent pentru situații de urgență conectat la alte elemente de recuzită inteligente, simulând răspunsul unui operator de urgență. "Educația pentru situații de urgență ne ajută să reacționăm corect în astfel de situații, unde să sunăm, pe cine să informam, ce să facem pentru a ne proteja, cum putem evita și gestiona panica și, în general, cum să acționăm logic, adecvat și eficient. Este foarte important sa știm ce avem de făcut chiar dacă nu va fi niciodată nevoie (la fel cum în avion ni se repetă de fiecare dată măsurile în caz de urgență, deși unii dintre noi le știm pe de rost deja). În acest sens, este datoria Ministerului Educației să sprijine și să promoveze acest tip de programe și, în măsura în care IGSU va continua sa ne pună la dispoziție resursa umană si materială, dorim să extindem acest tip de programe în toate zonele țării, chiar și acolo unde riscul de a simți un seism este mai mic, întrucât oamenii sunt mobili și trebuie sa fie pregătiți" a completat Cîmpeanu la postarea sa. Până la sfârșitul lunii mai acest centru mobil de instruire va rămâne în Capitală pentru instruirea elevilor din alte 16 școli. Apoi, în parteneriat cu DSU și IGSU, Ministerul Educației va susține promovarea acestor activități în școlile din țară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News