EXCLUSIV  Din 355 sectoare de plajă închiriate pe litoralul românesc al Mării Negre, 78 cu beach-bar-uri funcționează ilegal, arată datele oficiale. Cum poate face turistul diferența

pexels
pexels

Pe litoralul Mării Negre, 78 de beach-bar-uri funcționează neconform. 

Roxana Neagu, dcnews.ro: Câte plaje sunt disponibile în vederea închirierii pentru turism? 

Apele Române: În momentul de față, este disponibil un număr de 71 de subsectoare de plajă, (...), ce vor fi scoase la licitație în cadrul procedurii imediat următoare. 

Roxana Neagu, dcnews.ro: Există o diferențiere între aceste plaje, există mai multe tipuri? 

Apele Române: (...) Vor fi scoase la licitație două tipuri de plaje și anume: plaja pentru agrement turistic (recreere) și pentru agreere cu funcție sportivă ambarcațiuni cu/ fără motor. 

Roxana Neagu, dcnews.ro: Care este prețul de închiriere pe mp? 

Apele Române: 

Roxana Neagu, dcnews.ro: Câte sunt închiriate din totalul disponibil? 

Apele Române: La această dată, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral are semnate un număr de 355 de contracte de închiriere. 

Roxana Neagu, dcnews.ro: Care este suma obținută anual? 

Apele Române: Din închirierea plajelor, ANAR a realizat venituri proprii, la nivelul anului 2023, de 38.631.864 lei cu TVA. 

Roxana Neagu, dcnews.ro: Câte din plajele închiriate au autorizație de construcție? Dar de funcționare? 

Apele Române: Nu sunt permise decât construcții cu caracter provizoriu. Autorizațiile de construire sunt eliberate de către UAT-urile pe a căror rază de administrare se află sectoarele de plajă turistică. Din totalul de 355 de subsectoare de plajă exploatate în scop turistic, în baza contractelor de închiriere aflate în derulare, pe 78 dintre ele sunt edificate construcții de tip beach-bar fără a deține autorizație de construire și fără acordul ABADL. 

Pentru aceste neconformități, au fost sancționați contravențional și au fost dispuse măsuri pentru dezafectarea acestora. 

Roxana Neagu, dcnews.ro: Cum poate verifica un turist că plaja funcționează conform legii? 

Apele Române: Utilizatorii plajelor cu destinație turistică au obligația ca la începutul sezonului estival, 1.05 a fiecărui an, să amenajeze plaja cu destinație turistică și să asigure serviciile turistice necesare în conformitate cu reglementările în vigoare. În acest sens, utilizatorii de plajă au obigația să solicite și să obțină autorizația turistică pentru suprafață de plajp care face obiectul contractului de închiriere. Pentru îndeplinirea acestor obligații, reprezentanții din cadrul autorității publice centrale pentru turism au competențe în verificarea modului de întreținere și exploatare a sectoarelor de plajă turistică. 

Pentru a verifica dacă plaja funcționează conform legii, orice turist se poate adresa Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral pentru a afla dacă pe sectorul de plajă în cauză există un contract de închiriere. 

Roxana Neagu, dcnews.ro: Unde sunt direcționați banii ce revin din închirierea plajelor? 

Apele Române: Conform prevederilor în vigoare, 50% din suma încasată reprezintă venit la bugetul de stat, iar diferența de 50% se va utiliza în scopuri de investiții pentru dezvoltarea infrastructurii de management cantitativ și calitativ al bazinelor hidrografice ale cursurilor de apă din România, respectiv plaja Mării Negre. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel