Dr. Răzvan Dragomir, chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat din ce este alcătuită proteza pentru genunchi.
Publicitate
„Proteza este alcătuită din niște oțeluri medicale, au în compoziție titaniu, dar este aliat cu diverse alte metale”, a spus medicul Răzvan Dragomir, explicând că „nu le atrage magnetul, deci putem face RMN”. „Marea majoritatea a implanturilor ortopedice din prezent, că vorbim de proteze sau de plăci și șuruburi sau alte implanturi, fac să nu sune alarma la aeroport și ne permit să facem RMN, care este o investigație modernă, utilă în diverse afecțiuni. Dacă, din nefericire, pacientul a suferit o fractură și are o placă, uneori, placa respectivă, dacă este dintr-un material nepotrivit, nu permite efectuarea unui RMN și atunci ne leagă la ochi în diagnosticarea anumitor afecțiuni. Progresul bio-materialelor ne permite, în prezent, să folosim implanturi RMN compatibile”, a explicat medicul Răzvan Dragomir în cadrul unui interviu acordat DC News și DC Medical.
„Cele mai multe persoane au vârsta înaintată și există patologii asociate care pot crește complexitatea cazurilor. Este o intervenție chirurgicală dezvoltată pentru persoanele mai în vârstă, de aceea afecțiunile trebuie să fie cunoscute și bine controlate înainte. Intervenția chirurgicală necesită o pregătorie pre-operatorie riguroasă. Se poate face la ambii genunchi, dacă e necesar. Eu am intervenit bilateral o singură dată în cadrul pregătirii mele, nu în România. Trebuie făcută o evaluare și o alegere a pacientului foarte atentă. Trebuie să fie tânăr, să aibă resurse biologice foarte bune, să nu aibă afecțiuni asociate importante. În caz contrar, se face decalat”, a explicat medicul Răzvan Dragomir.
„O intervenție de acest gen durează în medie o oră și jumătate, două ore. Spitalizarea se întinde pe o perioadă de cinci zile”, a mai spus medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu