Din ce este făcut, de fapt, parizerul vândut în magazinele din România - studiu InfoCons

Sursa foto: captură YouTube Mancare cu savoare
Sursa foto: captură YouTube Mancare cu savoare

InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip parizer cu carne de pasăre ce se regăsesc pe piața din România.

InfoCons a realizat un studiu în care a încercat să afle ce conțin, de fapt, mai multe tipuri parizer cu carne de pasăre ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 10 de produse, de la mai mulți producători/distribuitori și s-a descoperit că unele tipuri de parizer conțin până la 10 E-uri și 5 grame de zaharuri.

"Mărcile de produse tip parizer de pasăre care au făcut obiectul acestui studiu au fost: parizer cu carne de pasare ARO 500 g, parizer cu piept de pui Auchan 500g, parizer cu carne de pasare Auchan 1kg, miniparizer de pasare Baroni 500 g, parizer țărănesc cu piept de pui Baroni 500 g, parizer cu carne separată mecanic de pasare Simplu 500 g, parizer cu carne de pasare Casa Gustului 500 g, parizer cu carne de pasare Gustoso 500 g, parizer cu pasare Premia 1 kg, parizer cu carne de pasare Proxi 1kg.

Ce a constatat studiul InfoCons

Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat:

Din punct de vedere al ingredientelor regăsite:

- Din punct de vedere al procentajului de carne de pasăre: procentajul cărnii de pasăre este cuprins între 10 și 75% din compoziția produsului.

- Din punct de vedere al ingredientului principal: 100% au în compoziție prim ingredient carnea/pieptul de pasăre/ de pui, 80% au în compoziție apa, fiind și cel de-al doilea ingredient.

Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție: 90% au în compoziție apă, 30% au în compoziție șorici, 20% au în compoziție slănină, 20% au în compoziție proteină animală din/de porc.

Aditivii alimentari regăsiți în parizerul de pasăre

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în parizerul de pasăre: 100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);

Numericul de aditivi alimentari variază între 3 – 10:

- 10% din produse au în compoziție 10 E-uri,

- 30% din produse au în compoziție 6 E-uri,

- 10% din produse au în compoziție 5 E-uri,

- 20% din produse au în compoziție 4 E-uri,

- 30% din produse au în compoziție 3 E-uri.

Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale, raportate la 100 de grame de produs. Valoarea energetică pentru parizerul cu carne de pasare este cuprinsa între 152 kcal și 239 kcal. Cantitatea de grăsimi variază între 8g și 20g. Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 3g și 9g. Cantitatea de glucide variază între 2g și 7.9g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 0.02g și 0.9g.

90% din produsele analizate nu conțin fibre. Cantitatea de proteină se situează între 10g și 16g pentru produsele studiate. Cantitatea de sare s-a situat între 7g și 3 g. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi", arată studiul InfoCons.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel