Cu toţii folosim şerveţele umede pentru a ne şterge pe mâini, demachia sau curăţa diverse suprafeţe. Dar ştim, oare, cât de neprietenoase sunt, cu adevărat, cu pielea şi cu mediul în care trăim?
Le folosim zilnic pe mâini, faţă, corp sau mobila din casa, dar ştim din ce sunt făcute şerveţelele umede? Ei bine, află că aceste produse cosmetice sunt un real pericol pentru oameni şi mediu, chiar dacă pe toate etichetele scrie că sunt sigure şi eco-prietenoase. În câţiva ani e posibil ca acestea să dispară complet de pe piaţă.
Şerveţelele umede sunt confecţionate din plastic care nu este biodegradabil. Mai nou, pe ambalaje găsim specificaţia clară "acest produs con'ine plastic", atenţionare care nu se regăsea pe piaţă cu ani în urmă. Faptul că nu sunt reciclate separat precum uleiul, becurile şi bateriile constituie o problemă uriaşă pentru mediu. Nu mulţi sunt consumatorii care adaugă şerveţelele umede folosite în punga de gunoi cu plastic şi peturi. Cei mai mulţi ori le pun laolaltă cu resturile menajere, ori le aruncă direct în vasul de toaletă, lucru total interzis. Este dăunător atât pentru sistemul de canalizare cât şi pentru întreg mediul înconjurător.
În Marea Britanie, în 93% din cazuri, şerveţelele umede reprezintă problema din spatele canalizărilor înfundate. În ultimii 10 ani, industria lor a prosperat. Gama s-a diversificat de la şerveţele pentru ten, corp, zona intimă, şerveţele pentru piele sensibilă, ten gras, pentru picioare, pentru bebeluşi, pentru ecrane şi sticlă, pentru animale de companie, pentru lemn, pentru plastic, pentru podea, pentru tapiţerie, pentru ochelari, pentru plantele de apartament, pentru încălţăminte, pentru parbriz, pentru oglinzi...practic pentru orice!
Din păcate, şerveţelele umede sunt făcute din poliester şi alte materiale care nu sunt biodegradabile. Cu toate astea, oamenii le cumpără şi le folosesc zilnic. Un producător important de șervețele spune că interzicerea acestora va fi una dezastruoasă din punct de vedere ecologic. „Dacă oamenii nu le-ar mai putea folosi, ar trebui să se spele pe mâini și să folosească aproximativ un litru de apă”, spune el, citat de BBC. Un şerveţel umed conţine 3 ml de lichid. Şerveţele umede sunt pline de substanţe alergene, de particule antibacteriene şi antioxidante toxice. De asemenea, parfumul din şerveţele poate fi dăunător şi poate cauza dermatite sau eczeme. Mai contin si fenoxietanol, un conservant ce poate afecta ficatul, sângele şi dezvoltarea copiilor.
Şerveţelele umede sunt utilizate des în industria medicală şi sunt necesare, în special, în maternitate dar, cel mai mult, în cazul persoanelor cu dizabilităţi. Pe piaţă există o gamă destul de restrânsă de şerveţele 100% biodegradabile aşa că ai grijă ce cumperi şi ce arunci în toaletă. Guvernul din Marea Britanie vrea să interzică total șervețelele umede. Teresa May a promis în ianuarie că va elimina „deșeurile de plastic evitabile” până în 2042. Guvernul britanic se va consulta dacă trebuie să interzică și paiele din plastic. Și România a luat decizii în legătură cu deșeurile de plastic. Pungile de plastic au fost interzise din 1 ianuarie 2019.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News