Consiliul General al Capitalei (CGMB) decide schimbarea numelui Pieței Strasbourg în Piața Ronald Reagan.
„Așa cum îți spuneam, Consiliul General al Municipiului București, o instituție ocupată cu administrarea orașului, și-a găsit timp și a schimbat numele Pieței Strasbourg în Piața Ronald Reagan. Înseamnă acest lucru că ne-am reorientat? Se fac schimbări pe axa București – Washington? Lăsăm Uniunea Europeană deoparte? Ce semnificație are această mișcare a Consiliului General al Capitalei?”, a spus Val Vâlcu la DC News TV, în timpul emisiunii Nod în papură.
„Scuză-mă, unde e piața asta?”, a reacționat rapid Alfred Bulai. „În cartierul ăla de fițe... Dar dai tu Strasbourgul pe Ronald Reagan? Dacă ai schimba o ipotetică Piața Moscova sau mai știu eu ce, mai înțelegeam”, a mai adăugat Val Vâlcu.
„Bine, după ’90 au fost multe schimbări de genul ăsta. De Ana Ipătescu au crezut că o fi Ana Pauker. Au fost multe tembelisme care, de fapt, sunt mecanisme prin care viciezi propria ta istorie. Privește strada Macaralei, după ’90 i s-a spus Becaței.
Când am fost în Germania în ’94, în partea de Est, m-am uitat prin orașe și am rămas șocat că aveau Bulevardul Karl Marx, aveau Strada Friedrich Engels. Când întrebam de ce, se uitau la mine și îmi ziceau: «Ce, ăia nu erau nemți? Care-i problema ta?»”, a răspuns Bulai.
„Ronald Reagan totuși nu e român. Stai o clipă, m-aș bucura să denumească o piațetă, un parc, și să-i zică Ronald Reagan. Dar de ce să-l schimbi pe Strasbourg și pe Strasbourg să-l muți în altă parte? E ca ăla cu bradul lui Toma Caragiu. Mutăm bradul în dormitor, dormitorul în baie”, a mai adăugat Vâlcu.
„Stai un pic că acum intri pe zona mea. Nimeni nu a știut de ce 1 Mai se transformă în Compozitorilor, Compozitorilor în 1 Mai, de ce fostul 1 Mai ajunge mai știu eu pe unde. Nu mai știu cum este, dar știu că am avut un student pe aici, chiar pe Compozitorilor, de vreo 3-4 ori și-a schimbat buletinul.
Ce pot să spun e că există o inteligență artificială, numai că din plastic, la cei care fac aceste lucruri. Evident, nu văd nicio rațiune ca să facă așa ceva. Nu-mi dau seama, mai ales că nici nu e o chestie națională, un nume precum Topârceanu. Îl iei pe Ronald Reagan care e un președinte american din anii ’80 care n-are vreo treabă cu România printre altele. E posibil să numești după o personalitate internațională care chiar a avut o relație cu România, dar nu e cazul lui Reagan.
În principiu, ar trebui să te gândești că există o anumită tradiție pe care ar trebui să o respecți. În primul rând, într-o țară normală, birocrații de prin Consilii nu au treabă cu denumirile. Știi că există consultare publică în general, sunt oameni care ar trebui să ia în calcul implicațiile. Nu e treaba birocratului să redenumească”, a replicat sociologul Bulai.
„Da, trebuie să ai sprijinul cetățenilor”, a fost de acord Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News