EXCLUSIV  CGMB, mișcare: Din Piața Strasbourg, în Ronald Reagan. Schimbări pe axa București - Washington? Lăsăm UE deoparte?

Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

Consiliul General al Capitalei (CGMB) decide schimbarea numelui Pieței Strasbourg în Piața Ronald Reagan.

„Așa cum îți spuneam, Consiliul General al Municipiului București, o instituție ocupată cu administrarea orașului, și-a găsit timp și a schimbat numele Pieței Strasbourg în Piața Ronald Reagan. Înseamnă acest lucru că ne-am reorientat? Se fac schimbări pe axa București – Washington? Lăsăm Uniunea Europeană deoparte? Ce semnificație are această mișcare a Consiliului General al Capitalei?”, a spus Val Vâlcu la DC News TV, în timpul emisiunii Nod în papură.

„Scuză-mă, unde e piața asta?”, a reacționat rapid Alfred Bulai. „În cartierul ăla de fițe... Dar dai tu Strasbourgul pe Ronald Reagan? Dacă ai schimba o ipotetică Piața Moscova sau mai știu eu ce, mai înțelegeam”, a mai adăugat Val Vâlcu.

Au fost multe tembelisme, spune Bulai

„Bine, după ’90 au fost multe schimbări de genul ăsta. De Ana Ipătescu au crezut că o fi Ana Pauker. Au fost multe tembelisme care, de fapt, sunt mecanisme prin care viciezi propria ta istorie. Privește strada Macaralei, după ’90 i s-a spus Becaței.

Când am fost în Germania în ’94, în partea de Est, m-am uitat prin orașe și am rămas șocat că aveau Bulevardul Karl Marx, aveau Strada Friedrich Engels. Când întrebam de ce, se uitau la mine și îmi ziceau: «Ce, ăia nu erau nemți? Care-i problema ta?»”, a răspuns Bulai.

„Ronald Reagan totuși nu e român. Stai o clipă, m-aș bucura să denumească o piațetă, un parc, și să-i zică Ronald Reagan. Dar de ce să-l schimbi pe Strasbourg și pe Strasbourg să-l muți în altă parte? E ca ăla cu bradul lui Toma Caragiu. Mutăm bradul în dormitor, dormitorul în baie”, a mai adăugat Vâlcu.

Schimbări repetate de buletin în zona 1 Mai (Compozitorilor)

 

„Stai un pic că acum intri pe zona mea. Nimeni nu a știut de ce 1 Mai se transformă în Compozitorilor, Compozitorilor în 1 Mai, de ce fostul 1 Mai ajunge mai știu eu pe unde. Nu mai știu cum este, dar știu că am avut un student pe aici, chiar pe Compozitorilor, de vreo 3-4 ori și-a schimbat buletinul.

Ce pot să spun e că există o inteligență artificială, numai că din plastic, la cei care fac aceste lucruri. Evident, nu văd nicio rațiune ca să facă așa ceva. Nu-mi dau seama, mai ales că nici nu e o chestie națională, un nume precum Topârceanu. Îl iei pe Ronald Reagan care e un președinte american din anii ’80 care n-are vreo treabă cu România printre altele. E posibil să numești după o personalitate internațională care chiar a avut o relație cu România, dar nu e cazul lui Reagan.

În principiu, ar trebui să te gândești că există o anumită tradiție pe care ar trebui să o respecți. În primul rând, într-o țară normală, birocrații de prin Consilii nu au treabă cu denumirile. Știi că există consultare publică în general, sunt oameni care ar trebui să ia în calcul implicațiile. Nu e treaba birocratului să redenumească”, a replicat sociologul Bulai.

„Da, trebuie să ai sprijinul cetățenilor”, a fost de acord Vâlcu.

VIDEO

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel