Campania de vaccinare contra rujeolei pornită de ministrul Sănătății, Sorina Pitea, cu ajutorul voluntarilor UNICEF, al medicilor de familie și al asistenților comunitari, în urmă cu aproape o lună, dă roade. Mii de copii de toată țara au fost vaccinați, în încercarea de a stăvili epidemia care a luat deja 59 de vieți și a dus la îmbolnăvirea a aproape 15.000 de români.
La Suceava, directorul DSP, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat într-o conferinţă de presă, marţi, că 254 de copii din patru localităţi au fost vaccinaţi antirujeolic în urma Campaniei de informare „Din uşă în uşă".
Patru localități, luate la pas
Echipele formate din medici, asistenți comunitari și personal de specialitate au bătut din usă în ușă și au convins părinții copiilor să-și imunizeze odraslele, în localităţile Arbore, Berchişeşti, Dumbrăveni şi Stulpicani.
„Pentru noi este o mare realizare. Chiar şi un singur părinte refractar pe care noi îl convingem să-şi vaccineze copilul înseamnă că cel puțin un copil este salvat de la îmbolnăvire", a spus Zorescu.
Directorul DSP Suceava a arătat că anterior unii părinţi au refuzat să-şi vaccineze copiii şi din cauza unei precare informări sau a unei comunicări ineficiente.
„În majoritatea cazurilor este o lipsă de comunicare, o lipsă de timp a personalului medical în a sta de vorbă cu pacienţii şi în a le prezenta avantajele vaccinării. Am avut cazuri de refuzuri la vaccinare asumate de părinţi care s-au răzgândit în urma prezenţei colegilor noştri, ceea ce ne face să nu abandonăm lupta, a spus Zorescu, citat de Agerpres.
7.000 de copilași protejați anul acesta
În judeţul Suceava au fost confirmate de la începutul acestui an 207 cazuri de rujeolă, dintre care 40 în oraşul Gura Humorului, 31 în Suceava, 19 în localitatea Mironu şi câte zece în Capu Codrului şi Hânţeşti, fiind înregistrate şi două decese.
Zorescu a precizat că DSP Suceava dispune de doze suficiente de vaccin ROR, iar de la începutul acestui an au fost vaccinaţi peste 7.700 de copii.
Campanie similară și la Iași, unde numărul copiilor vaccinaţi cu ROR (n.red. vaccin împotriva rujeolei, oreionului şi a rubeolei) este de aproximativ 1.600 pe lună, spun reprezentanţii DSP, citați de Ziarul de Iași.
Deşi rata de vaccinare nu este mică, dar vaccinul ROR este refuzat cel mai frecvent, în evidenţa Direcţie de Sănătate Publică Iaşi fiind consemnate aproximativ 400 de situaţii în care copii nu au fost vaccinaţi, cei mai mulţi dintre având vârste cuprinse între 5 şi 9 ani.
Rata vaccinării, mai mare cu 50% în Buzău
În Buzău, rata vaccinării cu ROR a crescut deja cu 50%, în urma primei luni de campnie din ușă în ușă.
„Oamenii s-a dovedit receptivi, în momentul în care li s-au explicat riscurile pe care le au copiii lor dacă rămân nevaccinați, ca și ceilalți membri ai comunității, care ar intra în contact cu cineva care ar avea o boală contagioasă. Campania de informare din ușă în ușă, mai exact din partă-n poartă, s-a dovedit foarte eficientă. Oamenii s-au dovedit deschiși, au vrut să afle cum îi ajută pe copiii lor vaccinurile și care sunt riscurile nevaccinării, au vrut să știe și care sunt potențialele efecte adverse ale unui vaccin, iar după ce s-au convins că beneficiile evidente, au început să devină interesați să-și vaccineze copiii. Sute de copiii au fost vaccinați în aceste zile la punctele special amenajate", a explicat Cristina Ungureanu, directorul DSP Buzău, într-o conferință de presă, potrivit publicației Sănătatea Buzoiană.
Alții încă n-au plecat la drum
În alte județe, însă, campania încă nu a demarat.
„Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF, au demarat o campanie cu privire la vaccinare. În judeţul Caraş-Severin au fost identificate patru zone de risc, patru comunităţi vulnerabile: în cartierul Mociur din municipiul Reşiţa, în cartierul Măgura din oraşul Bocşa, în comuna Dognecea şi în comuna Racăşdia. Aici am identificat un număr redus de vaccinări la copii. Credem că această campanie va avea efect atât în ceea ce priveşte vaccinarea antirujeolică, dar şi de altă natură", a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin, Dănilă Miloş, potrivit Agerpres.
În Caraș-Severin, campania „Door to door" (din uşă în uşă), se va derula în perioada 1 – 10 septembrie.
În multe județe, autoritățile au înființat chiar și pagini pe Facebook pe care promovează campaniile pentru sănătate pe care le derulează. Numele acestora este compus din sintagma „Promovarea Sănătății” și numele județului respectic. Spre exemplu, Promovarea Sănătății Alba sau Promovarea Sănătății Suceava.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News