EXCLUSIV  Dina, director Pfizer România: Ar trebui să fim mai ambițioși, să ne mișcăm mult mai repede!

Dina, director Pfizer România: Ar trebui să fim mai ambițioși, să ne mișcăm mult mai repede / Foto: Pixabay
Dina, director Pfizer România: Ar trebui să fim mai ambițioși, să ne mișcăm mult mai repede / Foto: Pixabay

Gabriel Dina, director politici publice Pfizer - România, subliniază că pacienții din România au nevoie de diagnostice de precizie înainte de a cumpăra tratamente de mii de euro.

Gabriel Dina, director politici publice Pfizer - România s-a aflat astăzi în direct la DC News și DC News TV în cadrul dezbaterii ”HEALTH ROMÂNIA 2021: Provocări pentru sistemul sanitar românesc”. Aceasta a vorbit despre provocările sistemului românesc de sănătate, dar și despre importanța diagnosticelor de precizie genetice și moleculare pentru pacienții din România.

"Legat de clasa de performanță, în ceea ce privește asistența cu medicamente, noi, producătorii de medicamente inovative suntem conștienți de provocările sistemului românesc de sănătate, limitările financiare ale sistemului. Avem o gamă largă de experiență din țările avansate. Cred că avem un mare noroc că îl avem ca președinte pe domnul Gheorghe (CNAS n.r.) pentru că dumnealui a lucrat în management, Anglia fiind una dintre țările campioane în UE în ceea ce privește acomodarea rapidă în practica clinică a medicamentelor inovative, lucru care se realizează din punct de vedere al sustenabilității financiare prin metodologii inovative de contractare.

 

"Avem de reparat rapid câteva lipsuri"

(...) Am înțeles de la domnul profesor Streinu că se vrea introducerea diagnosticelor de precizie genetice și moleculare în 2-3 ani. Cred că ar trebui să fim mai ambițioși, să ne mișcăm mult mai repede pentru că dacă singurul considerent este cel financiar, avem soluții pregătite, utilizate în țări precum Anglia, Franța, Germania, mă refer aici la pachete de servicii, punerea la dispoziție sau asigurarea de către producător a accesului la diagnostice în baza unui mecanism de contractare specific cu plătitorul de servicii.

 

Diagnosticele de precizie, prea costisitoare pentru pacienți

 

Domnul președinte ne-a dat o notă de optimism, a menționat că avem un cadru legal care ar permite realizarea unor astfel de protocoale și vom încerca cât mai repede să stabilim un contact pe această temă. Cred eu că așa este normal. Înainte de prescrierea unui tratament de mii de euro, trebuie stabilirea unui diagnostic de precizie. Dacă putem compensa medicamente care nu sunt deloc ieftine, dar care reflectă o valoare mare a acestor medicamente, putem găsi împreună o variantă pentru a asigura această prevenție precoce și anume diagnosticul de precizie, în condițiile în care acum CNAS nu include aceste diagnostice în pachetul de servicii oferite. Trebuie să ne punem și problema asta. Este un motiv în plus ca să rezolvăm cât mai rapid această problemă pentru că sunt mulți pacienți care nu își permit astfel de diagnostice.", a declarat Gabriel Dina în cadrul conferinței. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel