Dincolo de înmormântarea Reginei. Peste 100 de vizite de stat vor avea loc în același timp. Liderii de stat vor lua autobuzul

Sursă foto: Unsplash (Manuel Weber)
Sursă foto: Unsplash (Manuel Weber)

Înormântarea Reginei, dincolo de caracterul sacru al evenimentului, este o provocare logistică pentru cei implicați în organizare, dar și pentru Londra, ca oraș. 

Publicitate

La momentul anunțului morții Reginei, cei însărcinați cu înmormântarea ei au început munca aproape sisifică de a aranja vizitele a sute de demnitari străini spre Londra. Oficialii Palatului sunt responsabili pentru a se asigura că invitații apar la locul potrivit la momentul potrivit și, mai ales, pentru a-i menține în siguranță. Un oficial a comparat acest lucru cu organizarea a 100 de vizite de stat într-o singură zi. Potențialul de eroare și incident diplomatic este uriaș. Așa că nu este surprinzător faptul că Foreign, Development and Commonwealth Office și-a adunat toate forțele. Departamentul a înființat un sediu special numit „Hangarul”, unde se află centrul de adunare al echipelor care se ocupă de protocol, securitate, comunicații și angajamentele diplomatice. Peste 300 de funcționari au fost redistribuiți din locurile de muncă obișnuite pentru a se ocupa de administrație, lucrând 24 de ore pe zi.

Țara care a rămas fără invitație pentru că ambasadorul britanic a fost încarcerat

Prima și cea mai importantă sarcină, de care a depins desfășurarea ulterioară a tuturor evenimentelor de luni a fost trimiterea invitațiilor potrivite. Regula era că șeful fiecărui stat cu care Regatul Unit are relații diplomatice ar trebui să fie invitat. Dar există, desigur, câteva excepții.

Nimeni din Siria, Venezuela sau Afganistan nu a fost invitat pentru că relațiile diplomatice cu ei sunt extrem de slabe. Din aceleași motive, nimeni din Myanmar nu vine. „Nu am putea invita pe nimeni din Myanmar”, a spus un oficial. — Tocmai l-au băgat în închisoare pe fostul nostru ambasador.

Niciun reprezentant din Rusia sau Belarus nu a fost invitat din cauza războiului împotriva Ucrainei. Iar Iranului, Coreei de Nord și Nicaragua li s-a cerut să trimită doar un diplomat de rang înalt.

Celor care au o invitație li s-a spus, de asemenea, că pot aduce doar o singură persoană care să îi însoțească. Acesta ar putea fi, să zicem, fie partenerul lor, fie un șef de guvern. Deci niciun anturaj de agățați, nici membri ai familiei, nici miniștri.

Foștii lideri de stat au fost excluși. Obama și Trump nu sunt așteptați

Asta înseamnă, de asemenea, că nu există foști șefi de guvern. Oficialii americani spun că, de acum, foștii președinți americani Barack Obama și Donald Trump nu sunt așteptați să vină, deși președintele Obama a fost un apropiat al Reginei, se anticipează că nu se vor face excepții.

Au fost făcute excepții pentru cele 14 țări din Commonwealth în care Regele este acum șef de stat. Ei își pot trimite prim-ministrul, guvernatorul general (reprezentantul regelui în acea țară) și un înalt comisar (echivalentul unui ambasador), fiecare cu câte un partener. De asemenea, li s-a permis să invite alți 10 invitați, figuri distinse care într-un fel reprezintă și reflectă comunitățile lor.

Încă nu există o listă definitivă cu cine va veni. Multe dintre invitații au fost trimise abia foarte târziu în weekendul trecut. 

Unii lideri se luptă să-și rearanjeze programele extrem de încărcate, mulți se așteptau să meargă la New York pentru începerea Adunării Generale a Națiunilor Unite, care a început marți. Prim-ministrul din St Kitts și Nevis, de exemplu, trebuie să-și trimită ministrul de externe, deoarece înmormântarea are loc în aceeași zi cu comemorarea independenței țării.

Programul liderilor este organizat minuțios. Provocarea de la Westminster Abbey

Odată ce sosesc liderii, se pune întrebarea ce vor face. Cei care ajung în Londra la timp duminică sunt invitați la o recepție oferită de Rege la Palatul Buckingham. Vor fi puse în aplicare aranjamente speciale pentru cei care doresc să meargă la sicriul Reginei.

Un alt obstacol este aducerea liderilor la Westminster Abbey în ziua înmormântării, care pentru organizatori poate deveni un coșmar logistic. Regatul Unit are relații diplomatice cu aproximativ 185 de țări. Asta înseamnă aproximativ 370 de persoane, odată ce au fost incluși și partenerii. Vor fi și mulți reprezentanți ai familiilor regale europene. Pur și simplu nu este timp pentru ei să călătorească în vehicule separate, așa că celor mai mulți dintre ei li s-a spus că trebuie să se întâlnească într-o zonă sigură din vestul Londrei pentru a prinde unul dintre autobuzele puse la dispoziție, autovehicul ce face parte dintr-o flotă de de lux.

Posibilitatea ca regii, împărații și șefii de stat să ia transportul colectiv a ridicat multe sprâncene, dar oficialii de la Whitehall nu își cer scuze.

„Nu este vorba despre vehicule, ci despre a te asigura că oamenii potriviți sunt la locul potrivit la momentul potrivit”, a spus un oficial însărcinat cu organizarea. „Fă socoteala, pur și simplu nu puteau veni în mașini separate”.

Desigur, vor exista și excepții. Președintele SUA Biden va fi condus cu vehiculul său blindat cunoscut sub numele de Bestia. Președintele Israelului își va face și el propriile aranjamente. 

Sarcina finală este așezarea în interiorul bisericii.  Planul de locuri nu va fi stabilit până când lista de oaspeți nu va fi finalizată, dar un oficial a spus că cel mai probabil vor evita eventualele incidente diplomatice folosind rangul diferit ca scuză pentru a menține anumite națiuni separate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel