Vasile Dîncu l-a ironizat pe Klaus Iohannis, după reacția întârziată a autorităților privind resturile de dronă găsite în România.
Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al Partidului Social Democrat și ministru al Apărării în Guvernul Nicolae Ciucă, a comentat recentele bâlbe ale autorităților din România privind presupusa cădere a unor drone/resturi de drone pe teritoriul național al României
„Probabil că analiștii de la Cotroceni ar fi putut să aștepte, înainte de a-l pune pe președinte într-o situație care nu este una foarte comodă“, a spus, ironic, Vasile Dîncu.
Potrivit lui Vasile Dîncu, „acest episod nu poate fi privit decât în nivelul analizelor pe care le avem până acum decât ca un incident, un incident de securitate, e adevărat. Nu este unul care trebuie bagatelizat, însă nu este un incident major de securitate în acest moment (...). La nivel formal, este un act de agresiune, așa cum a spus și președintele României, însă cred că trebuie să fim mai nuanțați, să ne uităm și la rezultatele anchetei pe care o face Ministerul Apărării Naționale, să vedem dacă explozia a fost pe teritoriul României, dacă a existat cât de cât elementul de intenționalitate, chiar dacă acesta trebuie doar presupus mai degrabă. Deci deocamdată, avem un incident de securitate, dar nu putem vorbi de o violare gravă, cred eu, a teritoriului României“.
Președintele Consiliului Național al PSD consideră că președintele Klaus Iohannis s-a grăbit atunci când a infirmat posibilitatea ca resturi de dronă să fi căzut în România:
„Din păcate, probabil că primul răspuns a fost mai degrabă un răspuns reflex, pentru că nu-și dorește nimeni să avem un asemenea incident de securitate. Din păcate, cred că președintele României s-a grăbit să anunțe o concluzie, fără o analiză atentă, fără o anchetă atentă în această zonă.
Din păcate, ministrul Apărării nu a avut ce face, nu consider că este vinovat, i s-au cerut informații și el a dat informațiile pe care le avea în acel moment la dispoziție. Probabil că analiștii de la Cotroceni ar fi putut să aștepte, înainte de a-l pune pe președinte într-o situație care nu este una foarte comodă, pentru că atunci când președintele este obligat să nege o informație de asemenea importanță pentru securitatea națională, se poate crea un sentiment de insecuritate.
Președintele nu putea să comunice, președintele putea să aștepte rezultatele unei anchete complete, în acel moment, dar ceea ce a spus atunci președintele a fost foarte ferm și a fost în acel moment o greșeală de comunicare, cel puțin.”, a zis Vasile Dîncu.
Președintele nu putea să comunice, președintele putea să aștepte rezultatele unei anchete complete, în acel moment, dar ceea ce a spus atunci președintele a fost foarte ferm și a fost în acel moment o greșeală de comunicare, cel puțin.
„Ar trebui să dea cineva explicații pentru aceste inadvertențe? Totuși, e ciudat ca azi să spui hotărât că nu a căzut nici o dronă în România și după nici 24 de ore să susții contrariul, asta e valabil atât pentru președinte, cât și pentru MApN. Undeva, ceva nu a funcționat. Asta nu arată totuși modul superficial în care tratează oficialii români situația din țara vecină?“, a fost întrebat Vasile Dîncu.
„Ca să folosesc o sintagmă devenită celebră, președintele a comunicat, după ce a citit revista presei, după ce agențiile de presă și unele posturi de televiziune străine au spus că se găsesc resturi de dronă pe teritoriul nostru. Sigur că nu este o situație comodă în acest moment pentru autoritățile noastre. Cu siguranță că atât la nivelul Ministerului Apărării Naționale se face o anchetă, cât și la nivelul decidenților din domeniul securității de la Cotroceni se discută și probabil că vom avea și rezultatele unei anchete, pentru că este vorba și de o responsabilitate, până la urmă, aici“, a răspuns președintele Consilului național al PSD.
Anterior, Klaus Iohannis la ironizat pe Vasile Dîncu folosind cuvintele pe care le-a preluat acum fostul ministru al Apărării.
„În acest război, Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când și cum și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii Europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei, ca să afle aceste poziții“, spunea Klaus Iohannis în urmă cu un an.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu