Dîncu: Majorarea bugetului Apărării cu 2,5% nu ne va ajuta foarte mult

Sursa foto: Facebook Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro
Sursa foto: Facebook Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a vorbit despre reforma Armatei Române și a subliniat faptul că majorarea bugetului Apărării cu 2,5% "nu ne va ajuta foarte mult".

"Intenţionaţi să luaţi legătura cu americanii, cu britanicii  şi să faceți o reformă profundă a Armatei României, în aşa fel încât dacă, Doamne fereşte!, se întâmplă ceva, cândva, undeva, să facă faţă?", l-a întrebat analistul politic Bogdan Chirieac pe ministrul Vasile Dîncu, în emisiunea Punctul de Întâlnire de la Antena 3.

"Acest proces a început cam în 2016 mai puternic. După Crimeea se începuse asta. Ce fac soldaţii care au venit, de exemplu, în România? Fac continuu aplicaţii comune cu trupele noastre, se duc în teritoriu. Lucrează în proiecte. Avem în jur de 200 de aplicaţii comune pe an, pe teritoriul României sau în altă parte. Pregătirea noastră militară şi pregătirea forţelor noastre armate este foarte bună în acest moment şi este într-un proces în care ne pregătim în continuare.

Dacă vom trece la 2,5% (n.r. majorarea bugetului Apărări), vom avea un plus pe care îl vom folosi. Nu ne va ajuta foarte mult pentru că se va duce mai mult în preţurile care au crescut. Va fi, mai degrabă, o compensare. Noi ne pregătim cu instructori străini continuu. Lucrăm cu Germania, cu Marea Britanie, cu SUA. Peste tot în ţară există zone în care cooperarea militară merge spre antrenamente comune. Noi am adoptat toate procedurile NATO", a spus Vasile Dîncu.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, la începutul lunii martie, creșterea la 2.5% din PIB a cheltuielilor pentru apărare.

"Prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice: În primul rând, creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%", spunea Klaus Iohannis.

Dotarea Armatei Române

"Ceea ce am planificat noi înseamnă 3 trepte - în documentul strategic "Armata României 2040". Există acolo trei etape de evaluare - 2026 - 2032 şi 2040 - care, de fapt, înseamnă o dotare strategică pe termen lung, în funcţie de banii pe care îi avem, de sprijinul pe care îl putem avea în NATO, însă ceea ce va face şi acest summit extraordinar şi summit-ul din iunie este că s-ar putea, la nivelul NATO, să se modifice toate aceste calendare şi să venim mult mai repede, inclusiv cu achiziţia de F-35, pentru că se încearcă - şi asta a fost discuţia noastră la ultimele summit-uri - a fost ideea să facem o dotare comună, să participăm cu toţii la dotare pentru că aşa, dacă fiecare are termenul lui, apar nişte găuri, să spunem aşa, în înzestrarea flancului estic.

S-ar putea să începem să facem dotări complementare. Fiecare se dotează conform unui proiect şi atunci va fi mult mai simplu şi pentru noi să asigurăm comun, colectiv apărarea în zona aceasta. Asta înseamnă devansarea unor termene probabil. Unul dintre proiectele care se discută este şi înlocuirea MIG-ului 21 sau 29 din dotarea de pe flancul estic. Va fi unul din obiectivele pe care ni le vom asuma noi cei din flancul estic şi vom fi sprijiniţi", a spus Vasile Dîncu, în emisiunea Punctul de Întâlnire de la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel