Vasile Dîncu a declarat, luni, că medicina militară va fi una dintre „reginele” proiectelor de dezvoltare a apărării naţionale.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, luni, în timpul festivităţii de deschidere a anului universitar la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie George Emil Palade„ din Târgu Mureş, că medicina militară va fi una dintre „reginele” proiectelor de dezvoltare a apărării naţionale.
„Un lucru foarte important este parteneriatul între civil şi militar, care ar trebui şi sper ca în viitor să fie mult mai extins în societatea noastră. Astăzi, apărarea naţională nu mai este doar atributul celor care poartă haina militară. Există şi alte forme şi alte uniforme, şi cea de medic este una dintre cele mai importante, care se află continuu în război cu boala, pentru sănătatea oamenilor, un război pentru viaţă în general. De aceea concepţia modernă despre apărare pune accent pe dezvoltarea experţilor în toate domeniile, atât când este vorba de strategie, tactică, dar şi în execuţie (...). Încă îi scoatem prea repede pe specialişti la pensie, când sunt deja formaţi şi ar putea cel mai bine să conducă echipe. Încă sistemul de decontare şi accesul la fonduri europene nu este total deschis. Dar vreau să spun că în viitor medicina militară va fi una dintre reginele proiectelor de dezvoltare ale apărării naţionale”, a declarat ministrul Vasile Dîncu.
Ministrul a arătat că medicii militari sunt, prin dedicare şi prin valorile pe care le reprezintă, unii din cei mai importanţi profesionişti ai Armatei Române şi că îi invită şi pe alţi studenţi de la medicină să vină înspre medicina militară.
„Aşteptăm şi vrem să dezvoltăm acest domeniu în Armata Română. E adevărat, trebuie să recunoaştem că a existat o perioadă în care medicina militară a fost un fel de Cenuşăreasă pentru că erau vremuri de pace şi lumea a pus mai puţin accent pe componentele legate de infrastructură, legate de modul în care era reglementată această profesie (...) Mă bazez pe faptul că în această şcoală şi în alte locuri unde se formează medicii militari, medicii în uniformă, cum mai spunem noi, au o serie de valori care sunt foarte importante - profesionalism, calitate, responsabilitate, corectitudine, imparţialitate, obiectivitate şi realitate. Vreau să vă mulţumesc încă o dată, domnule rector, pentru faptul că avem acest parteneriat extraordinar cu Ministerul Apărării Naţionale, fiindcă este unul din locurile importante în care sunt pregătiţi medicii militari”, a mai spus Vasile Dîncu.
„Eu vreau să vă spun că în viitor vom continua acest parteneriat într-un mod creativ şi sunt sigur că va deveni Universitatea din Târgu Mureş principalul nostru partener în formarea în domeniul medicinii operaţionale şi în alte domenii pe care le necesită vremurile de astăzi. Pentru că dacă am trăit o perioadă iluzia unei păci eterne, astăzi ne dăm seama că ne-am înşelat şi că trebuie să ne pregătim pentru ceea ce este mai rău. Iar pregătirea în domeniul apărării este foarte importantă şi nu este numai în domeniile strict militare, ci şi în celelalte domenii, pentru că astăzi războiul a depăşit toate limitele şi nevoile de securitate ale unei naţiuni”, a mai evidenţiat ministrul Vasile Dîncu, citat de Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News