Vicepremierul Vasile Dîncu a comentat miercuri, la Realitatea TV, cazul celor 40 de oameni transformați în sclavi timp de câțiva ani, în județul Argeș.
Guvernul trebuie să schimbe cadrele instituționale pentru a accelera modernizarea și, totodată, pentru a contribui la schimbarea mentalităților în România, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu la emisiunea "Prime Time News", de la Realitatea TV, moderată de Andra Miron. Acesta a adăugat că ar trebui să "revenim la un model de construcție socială" și să-i sprijinim pe cei din comunitățile foarte sărace care au fost excluși din societate, precum și să-i readucem la valorile noastre comune pe deținuții din penitenciare.
Mentalitățile se schimbă greu
"Mentalitățile se schimbă greu, dar ceea ce poate să facă un guvern este să schimbe cadrele instituționale. Este foarte important - și asta încercăm - să constuim legi, strategii ca să accelerăm modernizarea", a declarat vicepremierul Vasile Dîncu.
Referitor la cazul celor 40 de oameni transformați în sclavi timp de câțiva ani, în județul Argeș, Dîncu este de părere că "este vorba de faptul că noi ne-am obișnuit cu abuzurile, oamenii s-au obișnuit cu asta. Din păcate, ne-am pierdut empatia și solidaritatea. În comunitățile mai mici acționează și frica". În opinia sa, este imposibil ca timp de 12 ani nimeni să nu fi observat ce se întâmpla. "Este un caz care ar trebui să ne pună pe gânduri pe toți. Ne-am pierdut în bătălii politice și la 80 de km de București nu putem observa că se întâmplă asemenea lucruri. Drame asemănătoare se întâmplă și în comunitățile foarte sărace; acolo, un copil are șanse aproape zero să termine o facultate. Cred că trebuie să revenim la un model social, la construcția unui model social, fie că suntem de Stânga sau de Dreapta. Trebuie să luptăm cu sărăcia spirituală și materială, să facem ceva pentru cei mai săraci, pentru cei care au pierdut competiția. E o încercare pe care o facem acum", a completat Dîncu.
Insule excluse din societate
Am dat ajutoare unul peste altul, fără să ne uităm dacă ating vreo țintă, consideră vicepremierul. Adevărata asistență socială, spune acesta, constă în stimularea implicării oamenilor. "Trebuie să atacăm grupurile vulnerabile cu metode specifice. Cele 47 de măsuri sociale pe care le-am lansat noi într-un pachet antisărăcie acționează punctual, în fiecare zonă. Trebuie să țintim foarte bine deprivarea socială. Toți acești oameni sunt excluși, locuiesc social în niște 'insule' excluse din societate". Viitoarele Guvern și Parlament vor trebui să vină cu restricții foarte dure și cu un proiect generos în acest sens, a mai precizat Dîncu. "Echipele guernamentale trebuie să facă o politică și s-o pună în practică (...) Eu aș putea să lucrez foarte bine și din toamnă înainte din societatea civilă", a adăugat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu