România nu este în pericol, în contextul tensiunilor de la granița Ucrainei, a spus ministrul Apărării, Vasile Dîncu.
Publicitate
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus, la RFI, că România nu este în pericol, în contextul tensiunilor de la granița Ucrainei.
Întrebat dacă România este în pericol, în cazul în care Rusia atacă Ucraina, ministrul Apărării a declarat: „România nu este în pericol și populația poate să stea liniștită din acest punct de vedere. Noi suntem pregătiți pentru efectele colaterale care ar putea fi legate de un conflict, suntem pregătiți pentru a primi refugiați în această situație și pentru ajutoare de tip umanitar în această zonă, dar nu este cazul unui conflict care să afecteze direct România”.
Întrebat dacă există la nivelul Guvernului un scenariu pentru evacuarea românilor din Ucraina, în cazul unui atac al Rusiei asupra acestei țări, Vasile Dîncu a precizat: „Atât în ultima ședință a CSAT, cât și în întâlnirile pe care le facem noi zilnic cu celelalte instituții, managementul interinstituțional al crizei, avem pregătite scenarii nu pentru o evacuare, dar pentru a primi refugiați pe teritoriul nostru, atât români, cât și de orice altă etnie. De asemenea, suntem pregătiți și pentru alte scenarii, pentru a sprijini umanitar o evacuare, să spunem, din zona Ucrainei, a oamenilor.”
Toată lumea este îngrijorată în legătură cu acțiunile Rusiei, însă diplomația trebuie să prevaleze unei soluții militare, a spus premierul Nicolae Ciucă.
Întrebat, la Antena 3, dacă agresivitatea militară a Rusiei ar putea să ne ducă într-o realitate periculoasă pentru România, premierul a răspuns astfel: „Putem să vedem cât se poate de clar că există o creștere a dispozitivului militar al Federației Ruse, atât la granița de est a Ucrainei, cât și în Peninsula Crimeea și în Belarus. Este, de asemenea, foarte clar că toate aceste dispozitive nu fac parte din scenariile normale ale exercițiilor militare și, de altfel, discuțiile care au fost publice până în momentul de față, solicitările care au fost publice, ne lasă să înțelegem că dispozitivul militar este pregătit pentru ceva anume”.
Totuși, prim-ministrul consideră că diplomația trebuie în continuare să prevaleze unei soluții militare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu