Vicepremierul Vasile Dîncu a apreciat, vineri, că românii reprezintă o societate care ''nu vrea să se uite în oglindă'' şi care are o 'slabă cultură statistică', invocând în acest sens inclusiv examenul de Evaluare Naţională, unde un tabel de frecvenţe nu a putut fi citit de cea mai mare parte a copiilor.
'Marea noastră problemă - am senzaţia, ca sociolog, analizând ani de zile modul în care ne raportăm la identitatea noastră şi imaginea de sine a societăţii - este că suntem o societate care nu vrea să se uite în oglindă. Sau, atunci când se uită în oglindă, nu îi place ceea ce vede şi începe să fabuleze despre ea şi să îşi creeze ţinte false', a spus ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prezent la dezbaterea 'Statistica oficială - suport în fundamentarea deciziilor politice', organizată de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Vicepremierul a evocat în acest sens şi una dintre probele examenului de Evaluare Naţională, apreciind că acesta a reliefat, la rândul lui, lipsa unei culturi statistice importante, notează Agerpres.
Citește și: EVALUARE NAȚIONALĂ 2016: REVOLTA părinților după proba de la matematică
'Pe de altă parte, din nefericire, cu o cultură latină, suntem o civilizaţie care are o foarte slabă cultură statistică. V-aţi uitat la ultimul examen de capacitate: un tabel de frecvenţe nu a putut fi citit de cea mai mare parte a copiilor care au terminat clasa a opta şi împotriva acestei probleme s-a făcut o petiţie, cu 40.000 de părinţi care au semnat împotriva celor care au făcut enunţul. Sigur, enunţul era făcut ori intenţionat, ori cu o mică greşeală, sigur, încercând să îi păcălească pe copii, enunţând populaţia statistică drept notele, nu elevii. Aşa începea enunţul, dar asta demonstra mai degrabă că noi nu avem încă o cultură statistică importantă', a afirmat el.
Vicepremierul a apreciat că nivelul statisticii dintr-o ţară, fiabilitatea datelor, dar şi încrederea pe care oamenii o au într-un institut de statistică reprezintă indicatori de dezvoltare a ţării respective.
În acest sens, el a opinat că în România statistica 'a luat-o înaintea societăţii' şi a adăugat că este necesară o continuă strategie de comunicare publică. Dîncu a salutat faptul că INS a deschis datele pentru folosinţă publică gratuită, deoarece studenţii şi doctoranzii nu aveau posibilitatea să le cumpere, având în vedere că erau destul de scumpe.
Dîncu: Statistica nu înseamnă numai numărare
În opinia sa, INS ar trebui să lucreze împreună cu universităţile pentru a elabora mastere aplicate pornind de la construcţia de indicatori sau măsurarea unor procese transversale.
'Nimeni nu crede că pentru a face statistică e nevoie de foarte multă imaginaţie şi creativitate. Oamenii cred că statistica înseamnă numai numărare. Nu e aşa şi trebuie să îi convingem pe oameni de acest lucru', a arătat el.
Vicepremierul a remarcat că ţările care au dezvoltat pentru prima dată contabilitatea socială au fost şi cele care au dezvoltat capitalismul şi o societate eficientă.
Vasile Dîncu a felicitat INS, care a sărbătorit, vineri, 157 de ani de statistică oficială în România. 'Suntem solidari cu munca dvs, anonimă de foarte multe ori, câteodată criticată pe nedrept. Neînţeleasă de multe ori. (...) Când vom reuşi să ne uităm cu realism la propria noastră imagine, când nu ne vor mai enerva datele atunci când facem politică şi le vom lua ca atare, ne vom bucura să avem date - chiar şi date negative - atunci România va fi mai departe. Deocamdată, dvs puteţi merge în faţa României şi să trageţi România după dvs. în acest proces', a precizat Dîncu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu