Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, efectuează, în zilele de 17 și 18 octombrie, o vizită oficială la Tbilisi, în Republica Georgia, la invitația omologului său, Juansher Burchuladze.
Agenda discuțiilor dintre cei doi înați demnitari include aspecte privind situația de securitate din regiunea Mării Negre în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina, stadiul relațiilor de cooperare bilaterală în domeniul militar, în context regional și al organismelor internaționale din care fac parte cele două țări.
Programul oficial al ministrului Vasile Dîncu include o primire la prim-ministrul georgian, Irakli Garibashvili, și o ceremonie de depunere a unei coroane de flori la Memorialul soldaților georgieni căzuți în luptele din Abhazia în 1993.
Vezi și:
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a discutat, luni, cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu la Palatul Victoria.
UPDATE 1: După o discuție de aproape o oră, Vasile Dîncu a părăsit întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă, fără a face declarații.
UPDATE 2: Prim-ministrul Nicolae Ciucă a discutat, luni, cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la Palatul Victoria, una dintre temele abordate fiind „calibrarea comunicării publice” la nivelul MApN în context guvernamental, a afirmat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
Totodată, acesta a precizat că un alt subiect discutat a vizat reuniunea miniştrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles.
Amintim că ministrul Vasile Dîncu a fost criticat după declarația privind Ucraina, în care a precizat că negocierea reprezintă singura şansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina. Premierul Nicolae Ciucă declarase joi că îl aşteaptă pe ministrul Apărării să revină în ţară de la reuniunea ministerială a NATO pentru a avea „o discuţie foarte deschisă" despre opinia acestuia cu privire la războiul din Ucraina.
„Îl aştept pe domnul ministru să revină în ţară de la ministeriala NATO. Trebuie să avem o discuţie cât se poate de deschisă faţă de opinia dumnealui. Nu este opinia Guvernului şi atunci va trebui să tranşăm foarte clar acest aspect", precizase Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul vizitei efectuate la Platforma Industrială Dacia Mioveni, în judeţul Argeş.
Vasile Dîncu a declarat pe 8 octombrie că negocierea reprezintă singura şansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina. „Războiul va mai continua, (...) singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. (...) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume (...) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică", a afirmat Dîncu, la Prima TV. Potrivit acestuia, Rusia are resurse să prelungească războiul. „Ideal ar fi să se ajungă la o situaţie de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict îngheţat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum, distrugerea de vieţi omeneşti, de bunuri", a explicat Dîncu.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la începutul săptămânii trecute, că doar Ucraina va decide „când, cum şi ce negociază" în contextul războiului, arătând că aceasta este poziţia oficială a României şi a UE, iar unii politicieni de la noi trebuie să „citească mai frecvent revista presei să afle aceste poziţii".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu