Dinel Staicu, eliberare condiţionată. Decizia Tribunalului Ilfov

Tribunalul Ilfov a dispus, luni, liberarea condiţionată a omului de afaceri Dinel Staicu, fost preşedinte al SIF Oltenia, care era condamnat la 12 ani de închisoare în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), în dosarul mituirii a trei judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti şi în dosarul fraudării Transgaz SA Mediaş. 

UPDATE:

"În legătură cu hotărârea Tribunalului Bucureşti  referitoare la condamnarea domnului Dinel Staicu şi a unor persoane din cadrul Băncii Internaţionale a Religiilor, prof. Toma Bălăşoiu, reprezentantul acţionarilor acestei bănci desemnat în conformitate cu prevederile art. 7 alin. 2 din OUG nr. 186/1999, este împuternicit  să facă următoarele precizări :

1. Nu există nicio legătură între actele şi operaţiunile de comeţ  (cesiuni de creanţe şi credite) efectuate în anul 1999 de către unele sucursale ale BIR şi societăţi comerciale aparţinând sau la care domnul Dinel Staicu era acţionar şi falimentul fraudulos al Băncii Internaţionale a Religiilor declanşat  la 10 iulie 2000.

2. Actele şi operaţiunile de comerţ efectuate de către unele  unităţi teritoriale ale  BIR cu societăţi comerciale la care dl Dinel Staicu era acţionar   s-au făcut în baza dispoziţiilor Codului civil şi Codului comercial (cesiuni de creanţă, novaţiuni) şi a actelor normative în vigoare, cu aprobarea organelor constitutive ale BIR în ansamblul lor  şi nicidecum cu aprobarea dlui Ion Popescu. Şi în prezent băncile comerciale efectuează  astfel de acte şi operaţiuni de comerţ (cesiuni, externalizare creanţe etc.).

3. Prin actele de comerţ menţionate efectuate în anul 1999  nu s-a produs niciun prejudiciu Băncii Internaţionale a Religiilor. De altfel, garanţiile materiale luate de BIR la acordarea creditelor se află şi în prezent sub ipoteca băncii, acoperind cu peste 200%  creanţele.

 4. La data declanşării procedurii de faliment al BIR (iulie 2000) toate aceste operaţiuni şi acte de comerţ  erau curente şi achitate la  zi.După declanşarea procedurii de faliment al BIR, continuarea urmăririi şi recuperării creanţelor, revenea  conform legii, lichidatorului.

5. Între dl Ion Popescu şi cei doi salariaţi ai BIR implicaţi în dosar nu au existat niciun fel de raporturi  de prietenie, de afaceri sau de altă natură cu dl Dinel Staicu .

6. Dosarul penal  privind persoane din conducerea BIR este fabricat de grupul de interese al avocaţilor-lichidatori Călin Zamfirescu - Arin Stănescu – (din informaţii de presă – socrul, respectiv naşul actualului ministru al justiţiei Cătălin Predoiu, ) care operează în România sub acoperirea unor firme de lichidare (Reconversie şi valorificare active, Moore Stephens RVA, Insolvency Specialists SPRL), în mod exclusiv, lichidatori ai tuturor băncilor româneşti cu capital autohton. Scopul fabricării acestui dosar : acoperirea  adevărului privind falimentul premeditat şi lichidarea prin jaf a fondurilor, patrimoniului şi tezaurului BIR de către acest grup.Până la 31 august 2010  grupul sus-citat cheltuise şi îşi însuşise din fondurile BIR peste 753 miliarde lei (proprii salarii, bonusuri de performanţă, onorarii, comisioane etc.).

7. Grupul de interese Arin Stănescu – Călin Zamfirescu a fost devoalat  pentru prima dată în cazul Fănel Păvălache, care printr-o amplă declaraţie a demonstrat cu dovezi concrete şi clare constituirea grupului, componenţa acestuia, repartizarea sarcinilor fiecăruia, imensele sume încasate etc., etc.         

Hotărârea Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu recurs întrucât din nefericire, având în vedere numele sonore aflate în spatele dosarului, completul de judecată, din teamă sau din alte considerente, nu a dorit aflarea adevărului cu privire la faptele şi împrejurările cauzei refuzând chiar dreptul la apărare prevăzut de Convenţie, de Constituţie şi Codul de procedură  penală."

                                Prof. Toma Bălăşoiu

                        Reprezentantul  acţionarilor BIR

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Tribunalul Ilfov a admis contestaţia lui Dinel Staicu împotriva sentinţei penale din data de 26 iulie a Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti prin care instanţa respinsese ca neîntemeiată cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat Staicu Dinel. Hotărârea Tribunalului Ilfov este definitivă. 

"Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Staicu Dinel din pedeapsa de 12 ani de închisoare aplicată prin sentinţa penală nr.1852/2018 emisă de către Judecătoria Sector 4 Bucureşti. Dispune punerea de îndată în libertate a condamnatului Staicu Dinel de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii", se precizează în decizia Tribunalului Ilfov. 

Fostul preşedinte al SIF Oltenia, Dinel Staicu, a fost condamnat definitiv la 12 ani de închisoare pentru fraudarea Transgaz Mediaş, pentru devalizarea BIR şi pentru mituirea a trei judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel