În România când rosteşti numele de Miăileanu, celor mai mulţi le fuge mintea la celebra casă a lui Traian Băsescu. DeCe News a notat istoria acestei străzi şi a omului care îi dă numele, Ştefan Mihăileanu. La 112 ani de la moartea carturarului, astazi, luni, 23 iulie, la ora 20:00, va invitam alaturi de Marius Oprea, Mircea Dinescu, Stelian Tanase si alte personaje ale vietii publice la inaugurarea "Cenaclului Mihaileanu", in parculetul din Piateta Sf. Stefan.
Strada Ştefan Mihăileanu a ajuns celebră în zilele noastre pentru că acolo se află vila pe care Traian Băsescu a primit-o de la RAPPS. Nici măcar în primele rezultate ale lui Google nu se regăseşte vreo informaţie despre cel care a fost Ştefan Mihăileanu, cum era să intre România în război cu Bulgaria din cauza lui, dar mai ales că, înainte, actuala stradă Ştefan Mihăileanu, se numea strada Liniştii.
Pentru a promova evenimentul, organizatorii folosesc un citat din materialul publicat de DeCe News:
"Ştefan Mihăileanu a căzut ucis, în noaptea dintre 22 şi 23 iulie 1900. Asasinii: un comando bulgăresc, condus de celebrul comitagiu politic Boris Sarafoff, în apropierea locuinţei sale de pe strada Liniştii. Întreaga societate românească a cerut imediat deschiderea unui conflict militar cu Bulgaria pentru a răzbuna moartea lui Mihăileanu, dar regele Carol a ales liniştea, de pe strada Liniştii.
Crima de pe strada Liniştii ar fi putut schimba istoria României. Dacă Carol I declara război Bulgariei nu se ştie care ar fi fost consecinţele, dar cu siguranţă fosta stradă a Liniştii ar fi fost cunoscută drept strada care a detonat bomba din Balcani, nu strada lui Băsescu. Pentru această zonă “războiul” a venit cu 100 de ani mai târziu, din cauza unei vile."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu