Prin studierea compozitiei chimice a dintilor de dinozaur, oamenii de stiință au stabilit că unii sauropozi au avut temperatura corpului la fel de ridicată ca și cea a mamiferelor.
Autor: Ciprian Ciocan
Robert Eagle, un biolog evolutionist de la Institul de Tehnologie din California, și colegii săi au analizat 11 dinți de dinozaur. Cercetătorii raportează constatările lor în ultimul număr al revistei Science.
Amarasaurus, un sauropod găsit în Statele Unite, ce putea ajunge lao lungime de 66 de metri și cântări până la 15 tone, ar fi avut o temperatură a corpului estimată de catre cercetători la aproximativ 96.3 grade Fahrenheit.
Un alt exemplu ar fi Brachiosaurus, un sauropod mai mare decât Camarasaurus, ajungând la 75 de metri și 40 de tone, ar fi avut aproximativ o temperatură de 100.8 grade Fahrenheit.
Pentru a întelege cât de ridicată era temperatura celor doi dinozauri amintiți mai sus, cercetătorii au comparat-o cu temperatura celui mai evoluat mamifer, omul, care are o temperatură normală de aproximativ 98.6 grade Fahrenheit. „ Deci prima concluzie pe care o putem trage din această comparatie este acea că acești dinozauri au avut temperaturi ale corpului mai ridicate decât urmasii lor”, a declarat doctorul Eagle.
Dar asta nu înseamnă că dinozaurii aveau acele „ termostate” interne întâlnite la mamifere și păsări pentru a păstra temperatura corpului constantă. În schimb aveau capacitatea de a reține căldura în funcție de mărimea corpului.
n efectuarea studiului, cercetătorii au observat la unirea dintre doi izotopi- carbon 13 și oxigen 18- un mineral prezent în dintii de dinozaur. Astfel au reușit să stabilească temperatura pentru dinozauri, bazându-se pe studii făcute pe crocodili, rechini și aligatori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu