Securitatea nu ierta scriitorii care exprimau idei legionare, sub orice formă, în romanele lor. Pedepsele erau, însă, diferite în funcție de apropierea față de sistem. Exemplul elocvent a fost prezentat de lectorul George Ardeleanu, doctor în filologie, la Interviurile DC NEWS, printr-o paralelă între Dinu Pillat și George Gălinescu.
Gerge Ardeleanu a povestit ce s-a întâmplat cu scriitorul Dinu Pillat după ce a scris romanul "Așteptând ceasul de apoi". Securitatea l-a supus la 50 de interogatorii, dintre care zece doar cu referire la roman, apoi a fost arestat, iar pentru scriitor a urmat un lung șir de zile negre. "Am încercat să totalizez numărul de ore de interogatoriu pentru un roman și mi-a reieșit o sumă de 40 de ore", a declarat Ardeleanu la interviurile DCNews. Aceeași soartă au avut-o mulți alți scriitori și filozofi. "Ei vedeau în toate aceste întruniri, în toate aceste cenacluri clandestine niște cercuri subversive. De multe ori, cenaclurile acestea literare, normale într-o lume normală, au devenit veritabile anticamere ale celulelor de închisoare", susține Ardeleanu.
G. Călinescu, iertat de Securitate
Deși l-a avut asistent la Facultatea de litere și i-a citit romanul pentru care a fost ulterior arestat, G. Călinescu s-a dezis de Dinu Pillat în momentul în care a fost luat la întrebări de Securitate. "Geroge Călinescu era asumat de sistem, nu era indezirabil precum Dinu Pillat. Dinu Pillat a fost de la început indezirabil, deși a fost asistentul lui G. Călinescu la Facultatea de litere a Universității din Bucuești. (...) În ancheta asta (n.r. privitoare la manuscrisul lui Dinu Pillat) reiese că G. Călinescu nu a fost întru totul de acord cu stilul acestui roman. I-a reproșat cândva fostului său asistent că nu recurge la stilul realist caricatural la care recurge el", a declarat lectorul.
Cântărirea faptelor cu unități de măsură diferite în funcție de apropierea de Securitate s-a demonstrat ulterior în cazul lui Geroge Călinescu care, pentru un roman similar, a primit o sancțiune mult mai ușoară în comparație cu Dinu Pillat. "Foarte interesant este că, în 1953, G. Călinescu a publicat romanul "Bietul Ioanide", care are un subiect comparabil cu cel al romanului "Așteptând ceasul de apoi". Și acolo sunt doi tineri, copiii lui Ioanide, care se lasă prinși în malaxorul mișcării regionale. Romanul "Bietul Ioanide" a fost și el retras din librării în pofida stilului realist caricatural la care recurge G. Călinescu. Dar, sigur, consecințele nu au fost ca pentru Dinu Pillat. G călinescu era directorul Institutului de Istorie Literară și Folclor, institut care astăzi îi poartă numele. G Călinescu s-a păstrat tot timpul pe o poziție ambiguă față de sistem.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News