Dinu Săraru: Este mai greu astăzi, în pandemie, decât sub cenzură. Este mai periculos, este sub imperiul fricii

Ionuț Vulpescu a realizat un podcast cu scriitorul Dinu Săraru, în care au discutat despre literatură și politică, iar fostul ministru al Culturii a vrut să știe cum vede maestrul situația din domeniu, la doi de la debutul pandemiei.

I.V: Cultura românească trece de doi ani printr-o perioadă de criză. Trece de mai multă vreme, dar pandemia a accentuat această perioadă.

D.S: Vreau să vă spun că ați semnat, ca Ministru al Culturii, unul dintre cele mai frumoase și nobile acte de respect a identității naționale, cumpărând pentru istorie Conacul de la Florica, în care Regele Carol I i-a pupat mâna, în sicriu, lui Ion C. Brătianu. Este pentru mine gestul pe care nu l-a făcut niciun intelectual român până astăzi și vă înscrie în istorie pentru acest gest.”

I.V: Mulțumesc! Era pentru prima oară când Ministerul Culturii își exercita dreptul de preemțiune, pentru o clădire de patrimoniu, după foarte multă vreme.

D.S: Da, acolo s-a plămădit identitatea națională și toate actele mari ale identității naționale, la Florica. Și dumneavoastră ați apărat acest moment.

I.V: Cultura trece de aproape doi ani printr-o perioadă foarte dificilă. Subfinanțarea, cauzată mai mult sau mai puțin de contextul pandemiei, a dus lumea culturală la limita subzistenței. Dumneavoastră ați mai trăit o perioadă dificilă a culturii, mă refer aici la perioada comunistă, când cenzura îngreuna și uneori împiedica desfășurarea firească a acestui sector. Considerați că impedimentele de azi: subfinanțarea, indiferența guvernanților, tratarea culturii ca domeniu periferic reprezintă niște piedici mai mari chiar decât piedicile impuse de cenzura comunistă? Cu alte cuvinte: este mai greu astăzi să avem o cultură performantă decât era atunci, pe vremea cenzurii? Ce credeți despre aceste două pericole?

D.S: Ați făcut o observație pentru care vă felicit. E mai greu astăzi decât sub cenzură. Este mai periculos, este sub imperiul fricii, pentru că este rezultatul unei inculturi, a unei subdezvoltări alfabetice a clasei politicianiste. Este mult mai grav. Mult mai grav și mai periculos pentru identitatea națională ce se petrece acum. Și să știți că va fi foarte greu în timp, în timp istoric, să ne regăsim echilibrul care să păstreze identitatea națională, prin limbă și prin alfabetizarea clasei politice. Vă dați seama că, oricât de condamnabilă ar fi acum, nu este, că dacă ar fi condamnabilă, ar fi ceva măcar... Dar este ignorarea tezei Brătienilor: „Prin noi înșine”. Este un act de înaltă ținută intelectuală.

Citește și Dinu Săraru: Am ostenit să mă lupt pentru viață. Am mari doctori care sunt alături de mine

I.V: Cum credeți că se simt scriitorii, oamenii de cultură, în general, creatorii în pandemie? Ce înseamnă pandemia pentru un creator?

D.S: Creatorii s-au însingurat, s-au izolat, s-au îngrădit într-un cerc restrâns, care, până la urmă, mustește în fiecare om; și-a găsit expresia în această însingurare, în această izolare. Prin această bucurie pe care mi-o faceți dumneavoastră, să veniți la mine, un om atât de tânăr și de învățat, care a făcut școala teologică, unde s-a făcut foarte multă carte și filosofie, îmi dați sentimentul că sunt și eu vizitabil și accesibil la societate. Însingurarea e boala cea mai rea din pandemie.

Citește și Dinu Săraru: Nicu Ceaușescu a venit, noaptea, cu Donca Mizil. Zoe a spus: Actorii pe scenă!

Interviul a fost postat de Ionuț Vulpescu pe platforma youtube

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel