Dinu Săraru: lui Eugen Barbu i-am iertat trădările, cu Nicolae Manolescu m-am împăcat. Păunescu, prieten absolut

Dinu Săraru, cu Mircea Badea și fiica sa, Ruxandra
Dinu Săraru, cu Mircea Badea și fiica sa, Ruxandra

Dinu Săraru i-a acordat un interviu lui Ionuț Vulpescu, în care a vorbit despre prieteniile și antipatiile din lumea literară.

Eugen Barbu, mărturisește Dinu Săraru, a fost unul dintre  apropiații săi, dar Adrian Păunescu a fost prietenul absolut.

”I-am iertat toate trădările, pentru că era un mare scriitor și este autorul unei mari capodopere împotriva dictaturii, în romanul Principele, care este un mare roman. Dacă ar fi fost tradus la timp și în timp, acolo era unul din scriitorii cei mai mari ai Europei și nu numai ai Europei.

Singurul meu mare prieten pentru totdeauna și pentru o viață întreagă a fost Adrian Păunescu, cel căruia i-am dedicat romanul Niște țărani și toate scrierile mele. El este, pentru mine, prietenul absolut.”

Am fost dator și rămân dator să spun că Valeriu Râpeanu a fost prietenul permanent, solidar, aproape de fiecare rând scris de mine până în ziua de azi. Și cu el am vorbit și ieri. Și el e bătrân și obosit, și neputincios, dar nu mă pot despărți de el, pentru că el a fost un mare-mare prieten al meu, și în fața cenzurii, și în fața partidului.

A fost solidar cu mine, și cu o diplomație rară, de mare intelectual. „Îi datorez toată scriitura mea lui. El e cel mai mare exeget al lui Nicolae Iorga. Prietenia cu el a rămas ca o icoană.”

Duhovnicul meu, Varsanufie, se leagă de biografia mea ultimă ca scriitor

”Și să știți că se leagă de biografia mea ultimă ca scriitor și om de teatru un intelectual pe care îl și numesc „duhovnicul” meu, Varsanufie, căruia îi datorez ultimele trei romane: Ura din ochii vulpii, Corida și Marele premiu la Monte Carlo. Și am scos acum o selecție de articole din tablete, care sunt dedicate Măgurii Slătiorului, pentru că Măgura Slătiorului a fost universul hotărâtor al biografiei mele creștin-ortodoxe”, spune maestrul Săraru.         

„A venit să se împace cu mine un critic literar foarte instruit și care n-a scris niciodată despre mine, și care a refuzat să scrie despre mine. A venit la Slătioara și ne-am împăcat, și l-am iertat. Se numește Nicolae Manolescu, a spus Dinu Săraru lui Ionuț Vulpescu.

” Marele critic și istoric literar. Când v-ați văzut cu domnul profesor”, l-a întrebat Ionuț Vulpescu?

”Acum o lună am vorbit cu el. A venit la Slătioara și ne-am împăcat, a răspuns maestrul. Este, din păcate, pentru mine, care eu am fost victimă a legionarismului agresiv, fiu dintr-o familie legionară. Dar a cerut să se filmeze, să se pozeze cu mine și a apărut, el cu romanul Niște țărani și eu lângă el.

Interviul cu maestrul Dinu Săraru a fost postat de Ionuț Vulpescu pe youtube, în podcastul Avangarda. Dinu Săraru a vorbit despre opera sa literară, despre perioada în care a fost director al Teatrului Mic și al Naționalului, dar și despre situația culturii de azi. 

Citește și Dinu Săraru: Nicu Ceaușescu a venit noaptea cu Donca Mizil. Zoe a spus: Actorii, pe scenă!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel