Prof. univ. dr. Romiță Iucu a vorbit la DC Edu despre alianțele universitare europene, precum și despre ”visul” celor care operează în astfel de alianțe academice.
Prof. univ. dr. Romiță Iucu, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, Președintele Consiliului de Orientare Strategică al UB, și Sorin Ivan au vorbit despre importanța ”aderării” la alianțele universitare europene, precum și programului ERASMUS și beneficiile noilor alianțe apărute.
”Foarte mulți colegi din spațiul universitar sunt extrem de rezervați cu privire la ideea de alianță. Pentru că, dând un exemplu, alianța pe care noi o reprezentăm, instituția noastră, Universitatea din București, este Alianța Civis și ea cuprinde 11 universități, majoritatea din capitalele europene, dar are și câțiva, e important de subliniat, parteneri din zona africană pentru că este o deschidere culturală.
Sunt 11 universități care pun în comun departamente de specialitate academică, pun în comun centre de cercetare, care pot avea utilizatori multipli din diferite țări care sunt țările partenere, introduc ideea de mobilitate în interiorul alianței pentru studenții care vin și își doresc să urmeze cursurile într-o altă țară, reduce puțin ideea de mobilitate clasică, aceea care era semestrială, în sensul pe care ERASMUS l-a promovat până acum, și propune idei de mobilități mai scurte, mai intensive și mai variate în diferite universități. Iar finalul, propune la nivel european, cu ajutorul unei legislații specifice o diplomă europeană - European Degree.
Care reprezintă, să revin la discursul președintelui Macron din acest an, la 7 ani după precedentul, unde le mulțumește administratorilor de universități, președinților, rectorilor pentru modul în care s-au implicat.
De atunci, active sunt 64 de alianțe europene, sunt aproape 600 de universități europene implicate în acest proces și alianțele au un rol istoric, iar președintele Macron subliniază acest lucru, au un rol istoric pentru că pot să creeze diploma europeană autentică. Este un pas important înainte”, a declarat prof. univ. dr. Romiță Iucu la DC Edu de la DC News și DC News TV.
”În sinteză, o astfel de alianță, un astfel de consorțiu - un sinonim potrivit - oferă posibilități complexe de activități pe planul educației academice, a cercetării științifice, al mobilității studenților și cadrelor didactice. Prin urmare, creează spațiul unei comunități de idei, de activități didactice și de cercetare. Este fără îndoială un imens avantaj în activitatea universitară, mai ales că simplifică și mecanismele ERASMUS cele care oferă studenților și cadrelor didactice șansa mobilităților.
Prin urmare este o formulă care merită accesată, care trebuie accesată și universitățile românești stau bine aici, au răspuns rapid acestei provocări, după cum România a răspuns, a fost printre primele țări care a aderat la procesul Bologna, criticat la început, pentru că nu întotdeauna noul este îmbrățișat ci este respins de mentalitățile rezistente și retrograde”, a adăugat Sorin Ivan, realizatorul emisiunii DC Edu, decan și director al revistei Tribuna Învățământului.
Întrebat câte dintre universitățile din România sunt implicate în alianțele europene, prof. univ. dr. Romiță Iucu a afirmat că ”în momentul de față sunt peste 20 de universități românești. Acum a fost ultimul val admis, iar discuția este dacă e ultimul val sau comisia mai deschide un call, limita a fost la 60 și dintr-o dată au mai apărut patru alianțe în plus. Trebuie să menționăm, aici că universitățile nu își creează numai mecanismele academice de relaționare, ci cooperarea aceasta trans-națională capătă și o formă juridică. (...)
Suntem în fața unui proces care devine interesant, pentru că pe Polonia cooperarea era prin reglementări foarte serioase și robuste, la nivelul acesta al țărilor membre și transpuneau în legislația națională prevederile existente în plan european. De această dată se creează entități, oarecum externe, trans-naționale, cu localizare, spre exemplu, la Bruxelles.
Alianța Europeană Civis este înregistrată la entitate legală, personalitate juridică, în spațiul belgian, potrivit legii belgiene, (...) în România avem personalitatea juridică a Universității București, care este incontestabilă la nivel național suntem UB, dar din punctul de vedere al dezvoltării, al dinamicii academice și al transformării recunoașterii diplomelor, marea problemă a fost aceea a faptului că diplomele europene nu intrau într-un proces de recunoaștere simplă, dar la final, când se creau programele comune, ele nu erau chiar introduse într-un plan de învățământ comun.
Erau diplome pe care le eliberau, dacă aveam un program comun cu cinci universități partenere, fiecare își emitea diploma sa și fiecare își înmatricula studentul de fiecare dată, astfel de cinci ori studentul înmatriculat și cu cinci acte de studiu.
Visul și dorința celor care operează aici este să avem o singură înmatriculare a studentului, la una dintre cele 11 universități din consorțiu, care este și entitate legală de această dată și să fie eliberată o singură diplomă, un singur act de studiu care poartă antetele și semnăturile confirmate legal ale partenerilor prezenți care împart programul, iar la final, absolventul are un singur act de studiu care poartă o pecete europeană, un gen de marcă europeană a calității pentru respectivul program”, a mai spus prof. univ. dr. Romiță Iucu.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu